Războiul între instituțiile ale statului: Procuratura Generală și Președinția

În Moldova a pornit o bătălie între cele mai importante instituții ale statului: Procuratura Generală și Președinția. Din punct de vedere politic, confruntarea Maiei Sandu cu Procuratura reprezintă îndeplinirea unor angajamente electorale și are, cu siguranță, o intenție de preluare a controlului asupra acestei instituții, consideră analistul politic Corneliu Ciurea.

„Indiferent de prestația Procuraturii Generale și mersul anchetelor în cazurile sonore, Maia Sandu va pune toate tunurile pe Stoianoglo. Pozițiile Procurorului General sunt totuși, deocamdată, destul de solide și nu pot fi comparate cu cele ale predecesorului Eduard Harunjen. Stoianoglo se află sub acoperirea unei anumite imunități, iar reputația Procurorului General este în continuare la o cotă acceptabilă”, spune Ciurea.

Pe de altă parte, analistul mai spune că Procuratura va trebui să livreze societății rezultate concrete cu privire la anchetele în desfășurare. „Aceste rezultate vor fi analizate și prin prisma relației dintre Președinție și Procuratură – finalizarea unor dosare de răsunet ar putea neutraliza tentativele Președinției de discreditare a Procuraturii”

Și constituționalistul Vitali Catană admite că există probleme în activitatea Procuraturii Republicii Moldova, însă există mecanisme legale prin care se poate exercita influența transparentă a societății în vederea îmbunătățirii actului de justiție.

„Problema Maiei Sandu este modul în care dânsa înțelege să influențeze activitatea instituției în calitate de Președinte. O opinie asupra rezultatelor lucrului făcut de procurori poate fi exprimată mai ales de Președintele țării nu în baza simpatiilor sau antipatiilor, ci în urma unor evaluări cantitative și calitative efectuate de specialiști în domeniu” afirmă Vitali Catană.

Cu această ocazie, analistul a amintit momentul în care Maia Sandu, fiind în funcția de Prim-ministru, a descins în mod ilegal la ședința Consiliului Superior a Magistraturii.

„Acest fel de acționa al Maiei Sandu, prin intervenții la vedere, populiste, prin intermediul presei și cu încălcarea legii, este specific pentru politicienii care urmăresc nu atât scopul de a contribui la rezolvarea unor probleme care privesc instituția Procuraturii, ci realizarea unei campanii de propagandă politică”, concluzionează expertul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.