Ratificarea Convenției de la Istanbul, care duce la legalizarea căsătoriilor gay a fost discutată de Maia Sandu

Ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul a fost discutată de către președintele țării, Maia Sandu și Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la lansarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024.

“Convenția de la Istanbul, care prevede lupta cu violența împotriva femeilor, a fost semnată. Acest document ajută femeile să trăiască în siguranță. Sper că această Convenție va fi ratificată în scurt timp de către autoritățile moldovenești”, a declarat Secretarul General al CoE.
Președintele țării, Maia Sandu, la rândul său a confirmat disponibilitatea de a depune efortul pentru ratificarea Convenției de la Istanbul.
“Acest plan nou va continua eforturile de îmbunătățire a legislației și practicii electorale, a legislației și practicilor ce guvernează internetul și mass-media, precum și cele de combatere a violenței împotriva femeilor și copiilor”, se arată în discursul Maiei Sandu.
Convenția de la Istanbul este unul dintre cele mai controversate documente, care a creat disensiuni în cadrul țărilor UE. Mai multe state UE au refuzat să ratifice tratatul. De exemplu, Slovacia și-a motivat decizia prin faptul că aceasta duce la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex.
“Convenția de la Istanbul pune în mod inutil sub semnul întrebării diferențele naturale între bărbați și femei și le numește «stereotipuri»”, au explicat autoritățile Slovaciei.
Iar Parlamentul Ungariei a respins ratificarea tratatului, documentul fiind perceput drept modalitate de promovare a „ideologiei de gen distructive”.
În vara anului 2020 și Polonia a început demersurile pentru a se retrage din Convenția de la Istanbul “acesta încalcă drepturile părinților pentru că cere școlilor să îi învețe pe copii despre gen”, au motivat autoritățile poloneze.
Iar Turcia s-a retras pentru că “această cartă dăunează unității familiale, încurajează divorțul şi că referințele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obține o mai mare acceptare în societate”.


Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.