Rata mortalității de la COVID-19 în Moldova este de 5,8%

Rata mortalității din cauza COVID-19 în Moldova este de 5,8%, de 2,3 ori mai mică decât media europeană, care la data de 14 iunie constituie 13,6%. Despre aceasta scrie expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit unui top, realizat de Ioniță, Republica Moldova se află pe locul 20 în Europa, după rata deceselor.

„Asta în condițiile când sistemul de sănătate din Moldova este cel mai prost finanțat din Europa. Noi alocăm pentru sănătate 4,4% din PIB, ceea ce este de 2,2 ori mai puțin decât media europeană, care constituie 9,6%. În ultimii 5 ani noi am ”economisit” pentru sănătate 1,3 miliarde lei, alocând mai puțin, chiar și decât minimul planificat inițial. Doar anul trecut am decis să economisim aproape 400 milioane lei, reducând alocațiile pentru sănătate la final de an. Cu toate acestea, cu prețul vieții lor medicii noștri fac minuni: În condiții inumane, subfinanțați, cu posibilități modeste, ei fac minuni. Salvează viețile oamenilor. Ei merită nu doar un mulțumesc din partea noastră, dar regândirea întregului sistem de susținere a sistemului medical. Sper că această lecție nu va fi în zădar”, a scris Ioniță.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până la această oră în Moldova au fost înregistrate 408 de decese din cauza coronavirusului de tip nou.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.