Putin vrea să evite izbucnirea unui nou război la granița Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin încearcă să medieze luptele dintre Armenia și Azerbaidjan, după ce acestea au dus la moartea a cel puțin 49 de soldați armeni și la noi temeri privind încă un război în fosta Uniune Sovietică, transmite Reuters. 

Rusia, SUA și Franța au cerut reținere după cele mai dure confruntări de când Armenia și Azerbaidjan s-au luptat timp de șase săptămâni în 2020, din cauza disputei asupra enclavei Nagorno – Karabah.

Potrivit Armeniei, câteva orașe de lângă granița cu Azerbaidjan, inclusiv Jermuk, Goris și Kapan, au fost bombardate în primele ore ale zilei de marți. Erevan spune că a răspuns la ceea ce numește o „provocare pe scară largă” din partea Azerbaidjanului. Baku a spus că a fost atacată de Armenia. 

Reuters nu a putut verifica relatările de pe teren la momentul publicării informațiilor. 

„Este dificil să supraestimezi rolul Federației Ruse, rolul personal al lui Putin”, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

„Președintele normal că face toate eforturile pentru a ajuta la dezescaladarea tensiunilor de la graniță”, a spus Peskov. Rusia este principala putere garantă din Caucaz și un aliat al Armeniei prin Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Moscova, care s-a întrunit marți pentru a discuta situația. 

Turcia susține Azerbaidjanul din punct de vedere politic și militar. Premierul armean Nikol Pașinian a acuzat Baku că a atacat orașe armene pentru că nu a vrut să negocieze statutul Nagorno – Karabah, o enclavă din cadrul Azerbaidjan care este în mare parte populată de etnici armeni. 

El a spus că intensitatea luptelor a scăzut însă că atacurile din partea Azerbaidjanului continuă. Azerbaidjanul, care a acuzat Armenia că efectuează activități de culegere a informațiilor de-a lungul graniței și că mută arme, a spus că pozițiile sale militare au fost atacate de Armenia. 

Baku a mai spus că a înregistrat victime, însă nu a divulgat numărul acestora. Atât Rusia cât și SUA, puteri care au o miză și în războiul din Ucraina, au cerut administrațiilor de la Baku și Erevan să se abțină de la tensiuni.

Share this Post!

Post by News Pro

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.