PSRM: O soluţie pentru rezolvarea diferendului transnistrean este federalizarea Republicii Moldova

O soluţie pentru rezolvarea diferendului transnistrean este federalizarea Republicii Moldova. Este concluzia la care au ajuns exponenţii Partidului Socialiştilor, conţinută într-un articol publicat pe site-ul socialistii.md, transmite stiridinmoldova.md cu referire la moldova24.info.

A treia abordare – federalizarea Moldovei, după modelul altor state moderne, cum ar fi Belgia, Germania, Rusia, SUA şi multe altele. Scenariul creării unei Moldove Federale va permite păstrarea tuturor teritoriilor noastre din perioada RSSM şi este unicul posibil la modul real”, se conţine în studiul citat.

În opinia socialiştilor, “federalizarea va asigura Moldovei posibilitatea de control deplin asupra propriilor hotare, poporul nostru se va reunifica, va deveni un tot întreg, vor dispărea frontierele administrative şi dubla conducere, totodată teritoriul Moldovei, amplasat pe malul stîng al Nistrului, şi anume Transnistria, îşi va păstra, ca subiect al federaţiei, un element important al autonomiei şi al specificului său, inclusiv o parte din propria simbolică şi reprezentare politică”.

Amintim că Publika.md a intrat ieri în posesia unui material video, care confirmă faptul că Igor Dodon vrea federalizarea Republicii Moldova. Astfel, şeful informal al PSRM a cerut, la insistența Moscovei, ca liderul PDM, Vlad Plahotniuc, să accepte federalizarea Moldovei.

Dodon a venit cu aceste solicitări la sediul democraților, pe data de 7 iunie. Potrivit propunerii sale, inițial, pentru formarea unei coaliții majoritare, acesta urma să semneze un acord cu Plahotniuc, în biroul său de la președinție, în prezența ambasadorului Federației Ruse.

Președintele PDM a replicat că un acord ar fi corect să-l semneze cu președintele PSRM, respectiv, Zinaida Greceanîi. Dodon a replicat că cei doi vor semna ulterior un ”memorandum public” dintre partide și că acest lucru se va face la insistența vicepremierulu rus, Dmitri Kozak.

La fel, la propunerea lui Kozak, Dodon a cerut ca sintagma ”federalizare” din acord să fie schimbată printr-o propoziție lungă și vagă – statul special care prevede atribuții extinse pentru Tiraspol.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.