Producătorii de pomușoare, la limita disperării: Se începe recolta, iar ei nu au piață de desfacere

În acest an, producătorii de pomușoare din Republica Moldova riscă să rămână fără piață de desfacere, din cauza războiului din Ucraina. Dacă în anii precedenți, 80 % din culturile bacifere se exportau în Federația Rusă, acum, producătorii sunt nevoiți să se reorienteze rapid spre alte piețe, transmite AgroTV.

Potrivit sursei, exportatorii spun că reorienta spre Uniunea Europeană este una anevoioasă, dacă pe piața rusă pomușoarele erau exportate în baza certificatului de inofensivitate eliberat de ANSA, în spațiul Uniunii Europene sunt alte cerințe, de aceea, producătorii moldoveni trebuie deja să obțină certificarea mărfii conform standardelor europene.

Republica Moldova ocupa locul doi în lume după exportul de pomușoare în Federația Rusă. În 2021 au fost exportate peste 10 000 de tone de căpșuni. Mai mult de jumătate din această cantitate a fost exportată în perioada iulie-august. Potrivit Asociației ,,Pomușoarele Moldovei”, în Republica Moldova sunt aproximativ 600 de producători de pomușoare, dintre care 100, în regiunea Transnistreană, și 20 de exportatori. Plantațiile cu pomușoare constituie în jur de 4 100 de hectare, în cea mai mare parte, căpșuni.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.