Procurorul general oferă detalii despre dosarul în care este cercetat Viorel Morari

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a oferit mai multe detalii despre dosarul în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este cercetat penal pentru abuz de serviciu și fals în acte publice. Potrivit lui Stoianoglo, la sfârșitul lui decembrie 2016, Morari a primit de la Vlad Plahotniuc o plângere, prin care liderul PDM cerea tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon. “Plângerea lui Vlad Plahotniuc a fost adusă la sediul Procuraturii Anticorupție chiar de șeful acestei instituții, dar care a uitat de acest denunț până în martie 2017. În 2017, încercând să ascundă neregulile, a cerut să fie înregistrată plângerea ca fiind din decembrie 2016, totodată i-a ordonat unui procuror să pornească dosar pe numele lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios”, a explicat Stoianoglo.

Ulterior, Viorel Morari l-a dus în eroare și pe Procurorul General de atunci și l-a convins să semneze cererea de pornire a urmăririi penale pe numele lui Platon. “Astfel, în rezultatul acestor acțiuni, toate plângerile și declarațiile depuse anterior și ulterior de Veaceslav Platon împotriva lui Plahotniuc au fost calificate de Procuratura Anticorupție ca fiind false și calomnioase”, a explicat Procurorul General.

Stoianoglo mai spune că la cererea lui Viorel Morari, Procuratura Anticorupție a ignorat și dosarul pornit de DIICOT România în temeiul denunțului lui Veaceslav Platon prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc și altor persoane pentru o serie de infracțiuni deosebit de grave de înșelăciune, șantaj, spălare de bani, preluarea ilegală a unor acțiuni ale unor bănci și societăți comerciale din Republica Moldova, și anume: BC „Victoria Bank”, BC „Banca de Economii”, SA „Asito”, SA „Victoria Asigurări”, SA „Alfa Engineering”.

“Scopul principal al acestor acțiuni l-a constituit interesul fostului șef al Procuraturii Anticorupție de a-și menține susținerea politică și protectoare din partea liderului Partidul Democrat, cu care se cunoștea personal”, a explicat Alexandr Stoianoglo.

Procurorul General mai spune că deși, din toamna anului 2016, Procuratura Anticorupție cunoștea despre implicarea lui Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu și Serghei Iaralov în ”furtul miliardului”, Plahotniuc nu a fost audiat niciodată, fiind protejat și lăsat să părăsească țara în vara anului 2019.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.