Procurorii anticorupție au cerut mandate de arestare pe numele celor trei reținuți în dosarul terenurilor de la Durlești

Procurorii anticorupție le-au înaintat învinuirile celor trei reținuți în dosarul terenurilor de la Durlești, iar astăzi instanța urmează să se expună, începând cu ora 11.00, asupra demersurilor privind arestarea preventivă a acestora. Ei sunt învinuiți de abuz în serviciu și spălare de bani, manifestate prin organizarea și coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale primăriei Durlești, în interesul unui grup organizat, care ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei. Procurorii au cerut instanței mandat de arestare preventivă pe numele a doi învinuiți și arest la domiciliu pentru femeia, reținută pe 12 ianuarie în cadrul aceluiași dosar. Aceasta cooperează cu organul de urmărire penală și recunoaște circumstanțele faptei.

Amintim că, potrivit actelor de învinuire, unul dintre reținuți, activând în calitate de primar interimar ar fi avut rolul de organizator al grupului, alături de alți funcționari, care ar fi pus în aplicare procedura de repartizare a terenurilor. Alți doi învinuiți ar fi făcut parte din a doua verigă a grupului – de intermediari. Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vînzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalți membri a grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară și obținerea beneficiului material.  Prin urmare, cei doi ar fi intrat illegal în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii (300 -1600 de lei lotul), nefiind în listele benificiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terțelor persoane, urmărind obținerea de foloase materiale și deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administrației locale. Urmare acțiunilor ilegale, administrația publică locală a orașului Durlești a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafața totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7 750 751 lei.

Precizăm că dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021.  Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz continuă sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.