PROBE//Platon a plătit campania în presa occidentală pentru a scăpa de acuzațiile de furtul miliardului

Campania de denigrare în presa internațională a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost regizată și finanțată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. În acest proces au fost implicați lobbyști occidentali, apropiați serviciilor speciale rusești, dar și oligarhul Victor Țopa, care a fugit la Frankfurt de justiția din Moldova. Țopa, care controlează Jurnal Trust Media, avea misiunea de a mediatiza făcăturile lui Platon în spațiul public din Moldova. Probe în acest sens au fost prezentate de către jurnaliștii portalului de investigații Zeppelin.

Potrivit investigației, de campanie s-a ocupat Dmitri „David” Zaikin, originar din RSS Ucraineană, care în 1990 a emigrat în Canada.

„La 15 iulie 2016 Dmitri „David” Zaikin se laudă lui Platon că “misiunea de observatori a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova „va fi condusă de prietenul său, care e vicepreședinte al APCE”. Zaikin i se laudă lui Platon și că “a lobbat prin lordul Astor of Hever discuții în Camera Lorzilor a Marii Britanii, în care acesta îl învinuiește orchestrat pe Plahotniuc, pentru a-l disculpa pe Platon, de furturile din sistemul bancar al Republicii Moldova, fapt despre care îi raportează lui Platon. Imediat, Platon îi retrimite informația lui Țopa, pentru a fi tirajată în presa subordonată lui”, notează Zeppelin.

„The Hill”, „Daily Signal”, „PRNewswire”, „Washington Times”, „The Huffington Post” sunt doar câteva publicații occidentale în care au fost plasate articole la comanda și plătite de Platon.

În vendeta informațională împotriva lui Plahotniuc, Platon s-a folosit și de liderul PAS, Maia Sandu, pentru care a asigurat consultanță politică în campania prezidențială.

„La 17 iulie 2016, Zaikin îi raportează lui Platon că, în conformitate cu planul de acțiuni aprobat de cei doi, „a pregătit un interviu care urmează să fie acordat de Maia Sandu revistei Forbes”. În acel articol, scris în numele Maiei Sandu, este dezvoltat îndemnul acesteia către FMI de a bloca finanțarea pentru Republica Moldova.

Pe tot parcursul comunicării, Zaikin coordonează cu Platon toate acțiunile sale și îi raportează fiecare pas al îndeplinirii acestora. Cei doi convin ca textele publicațiilor comandate în presa americană să fie văzute înaintea publicării și aprobate personal de Platon. Acesta vine deseori, în calitate de patron, cu modificări și propuneri pe marginea conținutului materialelor, care sunt acceptate necondiționat de Zaikin. „La un moment dat, Zaikin i se confesează pe ton lingușitor lui Platon, că raiderul „ar fi un bun Ministru al Propagandei, când Maia Sandu va câștiga alegerile”, iar Maia Sandu este numită zeflemior „Clara”, cel mai probabil fiind făcută o paralelă cu bine cunoscutul personaj Clara Zetkin”, se mai arată în investigație.

Ulterior, în Statele Unite ale Americii a fost organizată o conferință, care să servească drept pretext informațional pentru Jurnal TV, care să lovească în Plahotniuc, pentru a-l desculpa pe Platon de furtul din sistemul bancar.

„În baza înțelegerii lui Țopa cu Platon, Jurnal TV, postul de televiziune de la Chișinău al lui Țopa, l-a trimis în SUA pentru a participa la evenimentul organizat de Zaikin pe jurnalistul Dumitru Mișin. Evenimentul a fost sponsorizat în totalitate de Platon, fiind evaluat de Zaikin la 70 mii USD, nota fiinnd prezentată spre plată lui Platon”, vine cu detalii Zeppelin.

În afară de Jurnal TV, Platon îi pune la dispoziție lui Zaikin și alte instituții media de la Chișinău, care urmau să preia materialele comandate din presa internațională și să le tirajeze în presa Astfel, Platon îi comunică lui Zaikin că la planul său va participa, alături de Jurnal TV, și TV7 (actualmente TV8), care “aparține prietenilor săi”, precum și PRO TV.

Raiderul vorbește disprețuitor despre Natalia Morari, realizatorul de la TV7 (8). Acesta îi spune lui Zaikin că a vorbit „cu stăpânul ei”, avându-l în vedere pe Kiril Lucinschi, și el condamnat pentru frauda din sistemul bancar al Moldovei.

La 16 iulie 2016, Dmitri „David” Zaikin, împreună cu angajatul companiei private “Mercury LLC” Morris L. Reid, se întâlnește cu Veaceslav Platon, pentru raportare și coordonarea viitoarelor acțiuni. Întâlnirea are loc în hotelul Metropol din Munich, unde Zaikin și Reid se deplasează direct din Chișinău, după întâlnirea cu Maia Sandu.

La 25 iulie 2016, cu doar câteva ore înainte de reținerea lui Platon la Kiev, Zaikin se arată indignat că Natalia Morari a renunțat la organizarea emisiunii cu Ariel Cohen, analist politic american, plătit din banii lui Platon ca să lovească în Plahotniuc. Lobbystul i-a trimis și textul mesajului primit de la jurnalistă, prin care aceasta propune amânarea emisiunii “în legătură cu perchezițiile care au loc la Chișinău în dosarul Platon”.

Zeppelin precizează că Veaceslav Platon nu a mai apucat să citească acest mesaj, fiind reținut la Kiev, la cererea procurorilor de la Chișinău. Cu toate acestea, campania împotriva lui Plahotniuc a luat amploare în presa occidentală cu implicarea președintelui fundației Open Dialog, Ludmila Kozlovska. Aceasta a încercat să-l prezinte pe Platon drept victimă a persecutărilor politice, ca să devieze acuzațiile de furt din sistemul bancar al Moldovei.

Share this Post!

Related post

0 Comment