Primarul spune că depozitul de la Boșcana va fi o catastrofă ecologică pentru Chișinău

Cei din PAS promovează o companie privată care să gestioneze colectarea deșeurilor și fac atac rider la Autosalubritate. Despre aceasta a vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, este vorba de compania ABS Recycling, pentru care cei din PAS fac lobby.

Edilul s-a referit și la depozitul de la Boșcana, care a fost construit înainte de independență și a avut menirea să fie un depozit temporar, dar și local, doar pentru deșeurile din Vadul lui Vodă.

Așa cum spuneam, actualmente, acesta se exploatează fără rușine și fără limite de mai multe companii private, unul din depozitarii de bază a deșeurilor fiind compania ABS Recycling, care se promovează ca fiind o companie care ține la mediul înconjurător. Deși starea depozitului de la Boșcana este foarte proastă, Agenția de Mediu a emis autorizația de mediu pentru 5 ani pentru activitatea acestuia, în timp ce pentru depozitul de la Țînțăreni care este modernizat substanțial și continuu, fiind după toate standardele cel mai potrivit depozit de deșeuri, Agenția de Mediu oferă acte doar pentru – 1 an.

Adițional, în cazul depozitului de Țînțăreni, s-a solicitat obținerea avizului perimetrului minier (absolut irelevant procesului de depozitare de la Țînțăreni) – acest certificat nu s-a solicitat în cazul depozitului de la Boșcana. Atragem atenția că depozitul de la Boșcana, din informațiile pe care le deținem, nu are nici cele mai simple elemente necesare pentru activitatea unui astfel de depozit, precum ar fi:
• Stratul izolator de la baza a depozitului (pentru a stopa levigatul de la infiltrarea în sol și, astfel, otrăvirea apelor subterane cu toxine);
• Sistemul de colectare a levigatului;
• Sistemul de tratare a levigatului;
• Sistemul de scurgere a apelor pluviale (pentru a nu permite scurgerea apelor murdare și a levigatului, în timpul precipitațiilor, în natură, respectiv- atât levigatul, cât și apa murdară se scurge în natură, aducând grave prejudicii florei și faunei din împrejurime);
• Sistem de compactare a deșeurilor (lipsa acestuia contribuie la mărirea volumului de levigat creat și infiltrat în sol);
• Sistem de acoperire a deșeurilor cu straturi permeabile (lipsa acestuia creează poluarea florei cu pachete de polietilenă și alte substanțe nocive ușoare)
În pofida tuturor acestor nereguli- depozitul de la Boșcana a obținut o autorizație pentru 5 ani, iar sesizările persoanelor privind neregulile care sunt- sunt respinse de către Agenția de Mediu”, a declarat edilul.

Mai mult, comuna Budești, la 18.octombrie 2021, a depus o plângere la Agenția de Mediu privind stoparea depozitării deșeurilor la depozitul de la Boșcana, însă la 15 noiembrie .2021, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a refuzat stoparea depozitului, acesta fiind în continuarea exploatat fără respectarea cerințelor minime. De asemenea, Primăria Budești, Primăria de la Vadul lui Vodă, Primăria Cruzești și Primăria Tohatin au depus o plângere comună, la 24. Decembrie 2021, către Ministerul Mediului privind stoparea activității depozitului, din motiv că se încalcă drastic legislația în vigoare și se poluează intensiv mediu ambiant, însă până în prezent nu există nici o reacție la această plângere, a punctat edilul.

Primarul a precizat că în interesele sunt mari aici, iar Primăria Chișinău luptă cu aceste atacuri. Mai mult, municipalitatea investește în Poligonul de la Țînțăreni. Astfel, în ultimii 3 ani au fost investite peste 40 de milioane de lei.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.