Președintele țării critică dur decizia CC cu privire la creditul rusesc: Judecătorii CC nu susțin interesele și nevoile cetățenilor

Decizia Curții Constituționale de a suspenda suportul financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani. Partidele de opoziție împreună cu cele oligarhice care au contestat acest suport financiar la CC, au obținut astăzi o Hotărâre cinică, împotriva propriilor cetățeni, în încercarea lor de a-i lăsa fără bani, de a nu permite statului să-i ajute.

Această decizie politizată afectează în mod direct salariații, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieși din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie. Banii suspendați astăzi de CC trebuiau deja să fie în economie, să ajungă la oameni.

Este îngrijorător să constatăm că judecătorii CC care au susținut anularea sprijinului financiar din Federația Rusă au demonstrat că susțin interese clanurilor politice, nu interesele și nevoile cetățenilor. Avem acum un semnal foarte clar și dovada că scopul schimbărilor recente din această instituție a fost politizarea instituției fundamentale a statului și transformarea ei într-un instrument de luptă politică. Constatăm o posibilă revenire la metodele prin care CC activa înainte de iunie 2019, când instituția se afla în captivitatea unor grupări politice și oligarhice, iar astăzi cei care își manifestă influența asupra instituției sunt inclusiv o parte din cei care o țineau în captivitate atunci, foștii deputați PDM.

Semnalez și precedentul extrem de periculos pe care Curtea Constituțională l-a creat astăzi pentru acordurile internaționale pe care Republica Moldova le-a semnat sau le va semna, inclusiv acorduri politice, iar după această decizie este foarte posibil ca puțini să fie cei care vor mai dori să aibă relații contractuale cu țara noastră în condițiile în care însăși instituția fundamentală a statului acționează sub influența unor politicieni.

Cei care au inițiat acesta procedura la CC si i-au lăsat pe moldoveni fără bani urmează să răspundă în fața cetățenilor, mă refer aici la gruparea de politicieni, partide și interese conduse de Maia Sandu, Ilan Șor, Andrei Năstase și Adrian Candu.

În aceste circumstanțe îngrijorătoare pentru securitatea economică a țării, în fața unei lovituri politice grave aplicate de Curtea Constituțională, declar că vom face tot posibilul pentru a identifica soluții de sprijin pentru cetățeni și pentru a menține stabilitatea și funcționarea deplină a statului. Împreună cu Guvernul și colegii din Parlament vom veni in scurt timp cu decizii prin care să depășim criza provocată de grupările politice iresponsabile din opoziție.

Oamenii nu trebuie să sufere de pe urma intrigilor unor politicieni, de aceea, vom face tot ce este necesar ca sprijinul financiar din Federația Rusă, blocat astăzi prin decizie politizată de Curtea Constituțională, să poată ajunge la cei care au nevoie mai mult ca oricând de ajutor.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.