Președintele Igor Dodon și grup de medici-savanți au discutat soluții pentru depășirea crizei provocată de COVID-19

Președintele Igor Dodon a analizat în cadrul unei întrevederi cu un grup de medici-savanți mai multe propuneri de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19 în Moldova.

Astfel, s-a stabilit informarea competentă și responsabilă a populației, inclusiv de către specialiștii din domeniul medical despre pericolul COVID-19 și măsurile de prevenire și combatere a virusului. Transmiterea publicității sociale prin toate mijloacele mass-media. De asemenea, urmează să fie luate măsuri suplimentare de responsabilizare a populației în condițiile în care un număr mare de cetățeni ignoră recomandările și restricțiile impuse de autorități.

O altă propunere vizează deschiderea laboratoarelor regionale acreditate în efectuarea testelor COVID-19. Urmează să fie sporite măsurile de protecție și motivarea suplimentară a personalului medical să fie perfecționată legislația în domeniul protecției pacienților și a lucrătorilor medicali.

La ședința de la Președinție s-a stabilit consolidarea capacităților Spitalului clinic de Boli infecțioase ”Toma Ciorbă”, în special a secției reanimare, instituirea unei linii de gardă de terapie intensivă, dezvoltarea capacităților de diagnostic şi tratament.

Președintele a salutat intenția profesorilor din domeniul medical de a sprijini acțiunile autorităților de combatere și prevenire a răspândirii virusului de tip nou și a menționat că majoritatea din propunerile lansate sunt în proces de examinare și implementare.

Igor Dodon a reiterat că odată cu depășirea crizei, atitudinea statului față de sistemul medical va fi schimbată esențial, iar dezvoltarea sistemului medical va deveni o prioritate pentru conducerea țării.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.