Președintele Federației Fermierilor: Securitatea alimentară a țării riscă să fie pusă în pericol, iar pentru asta va răspunde Guvernul


Securitatea alimentară a țării riscă să fie pusă în pericol, dacă Guvernul nu va acorda de urgență ajutor agricultorilor. Declarația a fost făcută de președintele Federației Fermierilor din Republica Moldova, Valeriu Cosarciuc, într-un interviu pentru presa locală.
Fostul ministru al Agriculturii s-a arătat nedumerit de indiferența autorităților față de cerințele fermierilor legate de compensarea accizelor la procurarea motorinei și până la 50% din costul îngrășămintelor.
”Noi am propus să fie compensată circa 50 la sută din valoarea facturii, TVA-ul și accizele pentru fertilizanți și motorină. Guvernul nu vrea să accepte, deocamdată, această propunere. Noi nu înțelegem cum în aceste circumstanțe putem asigura securitatea alimentară a țării. (…) La ora actuală, se creează impresia că fermierii sunt pe cont propriu, iar securitatea alimentară riscă să fie pusă în pericol. Pentru asta va răspunde Guvernul. De aceea, autoritățile trebuie să înțeleagă că fermierii trebuie ajutați acum”, a declarat Cosarciuc pentru politik.md.
Președintele Federației Fermierilor mai susține că Guvernul trebuie să suplinească Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.
”Cu un miliard și jumătate, cât este fondul de subvenționare pentru agricultură, actualmente, nu poți face investiții, dar și să compensezi anumite pierderi. El trebuie mărit. Noi nu înțelegem dacă actuala guvernare se gândește la acest aspect sau nu”, a spus fostul ministru.
Amintim, reprezentanții guvernării au declarat de mai multe ori că nu vor da curs solicitărilor agricultorilor de a reduce accizele la motorină și taxa pe valoarea adăugată. Potrivit acestora, reducerea impozitelor înseamnă automat micșorarea cheltuielilor pentru alte programe prevăzute în buget.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.