Presa clanului: Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon cum au reuşit să manipuleze moldovenii

Mijloacele prin care clanul Lucinschi-Filat-Ţopa-Platonmanipulează cetăţenii. Analiza portalului utilizează drept instrument de lucruteoriile lui Noam Chomsky, ilustru profesor de lingvistică la MassachusettsInstitute of Technology, lingvist, filozof, activist social, autor și analistpolitic.

Prima metodă, este distragerea atenției oamenilor de la probleme și decizii importante, prinsaturarea spațiului informațional cu mesaje de importanță minoră, dar cu impactemoțional.

„Un exemplu demn de inclus în cărțile de specialitate este cazul “Pădurea Domnească”, din 2012, soldat cu moartea lui Sorin Paciu. Exact în 2012, prin sistemul bancar moldovenesc au trecut 22013152564,62 de dolari SUA proveniți din Federația Rusă, când toata atenția publică era orientată spre cazul “Pădurea Domnească”, datorită faptului că presa care astăzi alcătuiește Platon Trust Media (Jurnal TV, TV8 – pe atunci TV7, Unimedia, dar în special presa de investigație, Ziarul de Gardă și Rise Moldova), nu investigau crimele economice făcute de Platon”, se conţine în analiza citată.

Mediatizarea acestui caz, urmat de campania dediabolizare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, a avut menirea de a ascundefurtul miliardului din băncile moldoveneşti.

„Presa din Platon Trust Media, controlată pe atunci defostul Premier, Vlad Filat, îl făcea pe Plahotniuc vinovat de moartea lui SorinPaciu. Cum cazul a avut loc la finele lui 2012, Campania media agresivă demanipulare a clanului a durat un an de zile. Și asta pentru ca în 2013, VladFilat să anunțe public că PLDM rupe Acordul AIE, dând toată vina din nou pePlahotniuc. Ceea ce nu au știut moldovenii, este că în 2013, când presa îiservea cu show-urile lui Filat, din Banca de Economii, se fura miliardul”.

Uzând de alte instrumente de manipulare, cum ar fi„pregătirea treptată”, „amânarea executării” sau „infantilizarea poporului”presa afiliată clanului Lucinschi-Filat-Ţopa-Platon a reuşit să estompeze reacţiilenegative faţă de măsurile nepopulare ale guvernului Filat, să mediatizezereforme inexistente şi să intoxice populaţia.

Ulterior, în procesul de intoxicare a populaţiei s-au implicat activ PAS, succesor al PLDM-ului lui Vlad Filat, şi PPDA-ul condus de Andrei Năstase. Aceştia uzează de un alt instrument de manipulare: accentul pe emoţii.

„Se vede cu ochiul liber la noile marionete aleclanului mafiot Lucinschi-Țopa-Filat-Platon, Maia Sandu și Andrei Năstase.Aceștia nu propun niciodată soluții, nu vin cu programe de dezvoltare a țării,în schimb repetă de mii de ori că la guvernare se află criminali. Dar niciodatănu au demonstrat nimeni că cei de la guvernare chiar ar fi comis vreo crimă. Înschimb, în subconștientul multor oameni, se întipărește această sintagmă”.

O altă metodă de manipulare, una din cele maieficiente, este încurajarea medicrităţii, prin promovarea unpor proeicte TV sauonline de proastă calitate. În această categorie se încadrează „Ora de Ras” dela Jurnal TV sau „Lumina” lui Andrei Bolocan.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.