Poliția de Frontieră colaborează cu FRONTEX: Decretul, publicat în MO

La data de 8 iulie 2022, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicat Decretul Președintelui Republicii Moldova cu privire la promulgarea Legii de ratificare a Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova Frontex.

Din data de 24 februarie, Republica Moldova a fost pusă în fața unor provocări fără precedent. Circa 600.000 de cetățeni ai Ucrainei și din alte state și-au găsit refugiul în Republica Moldova. Republica Moldova a făcut față acestei situație datorită eforturilor comune ale autorităților naționale – Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și subdiviziunile sale, alte autorități, precum și asistenței partenerilor de cooperare.

UE este unul dintre partenerii importanți, care au asistat Republica Moldova în gestionarea acestei crize, inclusiv prin consolidarea capacităților de securizare a frontierei de stat, care s-a materializat prin detașarea ofițerilor FRONTEX pentru a asista Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova.

Zi de zi, ofițerii noștri activează împreună cu colegii de la FRONTEX în desfășurarea controlului la traversarea frontierei de stat în punctele de trecere amplasate atât la frontiera moldo-ucraineană, cât și moldo-română.

Ratificarea Acordului de statut ne permite activități comune cu ofițerii Frontex sub coordonarea Poliției de Frontieră nu doar în punctele de trecere, dar și la supravegherea frontierei verzi. În acest sens vom beneficia de tot spectrul de soluții tehnice de supraveghere a frontierei (sisteme de termoviziune portabile, mobile, drone, imagini satelitare, etc.) din dotarea FRONTEX și inclusiv de personalul profesionist al Agenției.

Odată cu declanșarea crizei din regiune, detașarea ofițerilor FRONTEX a fost un mesaj clar al UE că Republica Moldova este o parte a sistemului de securitate european, iar țara noastră nu va rămâne singură în fața provocărilor. Iar obținerea la data de 23 iunie 2022 de către Republica Moldova a statutului de stat candidat, este o confirmare a acestui postulat. 

Securitatea UE începe cu frontiera Republicii Moldova, iar activitatea FRONTEX este o reafirmare că securitatea Republicii Moldova este o prioritate pentru UE.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.