Poliția Animalelor și sancțiuni mai dure pentru agresori: Proiectul de lege pregătit pentru vot

În multe țări există Poliția Animalelor – o structură care este concentrată doar pe acest tip de infracțiuni. În Moldova, la acest proiect se lucrează deja de un an și patru luni, urmând să fie propus în Parlament în această sesiune. Dacă va trece de votul deputaților, atunci animalele din țară vor avea, pentru prima dată, o lege numai a lor.

Potrivit președintei Congresului pentru Protecția Animalelor din Moldova, Irina Iacovenco, cea mai mare parte a societății, din păcate, este afectată nu numai de indiferența față de animale, ci și de atitudinea sadică față de acestea, transmite știridinmoldova.md, cu referire la tv8.md. 

„Ne confruntăm cu aruncarea animalelor în fiecare zi, deoarece acestea sunt aruncate. Sunt legate într-o pungă, astfel încât să nu aibă șansa de a supraviețui și de a ieși. Sunt legate de un copac, astfel încât să nu se poată desprinde și să moară de foame acolo. E înfricoșător ce se întâmplă. Acesta este doar vârful aisbergului, ceea ce se vede în mass-media, cu această pisică, cu un câine, sau acel, amintiți-vă, preotul care a târât câinele legat. Adică… poate societatea va vedea”, a mai spus președinta Congresului pentru Protecția Animalelor din Moldova, Irina Iacovenco.

Totuși, chiar dacă cruzimea față de animale este sancționată atât contravențional, cât și penal, aceasta nu garantează protecția animalelor. Pentru a descuraja acest fenomen, este nevoie de un registru al animalelor domestice care ar permite o evidență a fiecărui animal în parte și ar impune stăpânilor o responsabilitate mai mare față de acestea.

Așadar, în iunie 2023, un grup de deputați a elaborat un proiect de lege menirea căruia este protecția animalelor. La un an distanță, proiectul de lege încă nu este gata pentru a fi înaintat Parlamentului, pentru a fi votat.

Una dintre autoarele proiectului de lege, Iulia Dascălu, afirmă că documentul se află la Guvern. Ea spune că speră că va fi propus votului în această sesiune legislativă. Potrivit acesteia, în Moldova, de la independență și până în prezent, nu a existat un cadru legal privind protecția animalelor. 

De asemenea, pe lângă această lege, va mai fi creat și un registru național al animalelor, facilitând astfel monitorizarea acestora.

În Republica Moldova, pedepsele pentru agresorii de animale sunt prea blânde, mai consideră deputata. Respectiv, noul proiect de lege va veni la pachet și cu înăsprirea pedepselor pentru agresorii animalelor, dar și cu introducerea altora. 

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.