Peste 8 500 de veterani ai războiului din Afganistan vor primi Crucea comemorativă

Peste 8 500 de veterani ai războiului din Afganistan vor primi Crucea comemorativă „Participant la acțiunile de luptă din Afganistan (1979-1989)”.

Distincţia va fi oferită în cadrul unor ceremonii, organizate pe întreg teritoriul ţării, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare sovietice din Afganistan, precum și în scopul stimulării veteranilor de război — participanți la acțiunile de luptă din Afganistan (1979-1989).

Crucea comemorativă, elaborată de către Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan a Republicii Moldova, în comun cu Comisia Naţională de Heraldică, a fost confecţionată de către „Attributum” S.R.L. Pentru realizarea acesteia au fost cheltuiţi circa două milioane de lei din bugetul de stat.

Ministerul Apărării, responsabil de organizarea festivităţilor, a distribuit distincţiile în centrele militar-teritoriale Bălţi, Cahul, Căuşeni, Chişinău, Edineţ, Hînceşti, Orhei, Soroca, Străşeni, Taraclia şi Ungheni.

De notat că în baza dispoziţiei Guvernului nr. 126-d din 24 octombrie 2018, a fost creat un comitet organizatoric, condus de ministrul Apărării Eugen Sturza, care va organiza şi desfăşura, împreună cu autorităţile publice locale şi centrale, manifestările consacrate Zilei comemorării celor căzuţi în Războiul din Afganistan.

Potrivit documentului, pe parcursul anului curent, pe întreg teritoriul ţării vor avea loc o serie de activităţi de comemorare a celor căzuţi în Războiul din Afganistan, cum ar fi: ceremonii de decorare a veteranilor cu distincţia „Crucea comemorativă Participant la acţiunile de luptă din Afganistan 1979-1989”, mitinguri, concerte, servicii divine, instalarea plăcilor comemorative în unele instituţii de învăţământ, organizarea lecţiilor educativ-patriotice şi a întâlnirilor veteranilor cu militari în termen, desfăşurarea expoziţiilor tematice şi conferinţe.

Share this Post!

Related post

0 Comment