Peste 610 mii de bătrâni, persoane cu dizabilități și beneficiari de ajutor de la stat vor primi câte 600 de lei de Paști

Peste 610 mii de moldoveni vor primi un ajutor de 600 de lei de Paşti. Iniţiativa liderului PDM, Vlad Plahotniuc, pentru care şi-a asumat răspunderea guvernul, a fost publicată în Monitorul Oficial, transmite stiridinmoldova.md cu referire la moldovademocrata.md.

Astfel, de indemnizaţia unică vor avea parte beneficiarii de toate tipurile de pensii, stabilite până la 1 aprilie 2019, persoanele cu dizabilităţi şi alţi beneficiari de ajutor de la stat, care au venituri ce nu depăşesc 2000 de lei lunar.

Peste 400 de mii dintre cei care vor primi câte 600 de lei sunt vârstnici.

În total, ajutor vor primi circa 610 mii de persoane. Majoritatea – peste 400 de mii – sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă. Ceilalţi sunt persoane care primesc pensii de dizabilitate, pensii de urmaş sau alocaţii sociale de stat.

Amintim că un ajutor de 600 de lei a fost oferit acestor persoane şi înainte de Crăciun.

La fel, executivul şi-a asumat răspunderea şi pentru indexarea pensiilor din 1 aprilie cu 5,3 la sută, adică aproape dublu faţă de cât era prevăzut anterior.

Pensii mai mari pentru mii de bătrâni

Peste 2.000 de persoane, care s-au pensionat până în 1999 şi au lucrat după asta încă cel puţin 15 ani, au beneficiat de recalcularea indemnizaţiilor. Gradul de majorare depinde de contribuţiile beneficiarilor în bugetul asigurărilor sociale, iar în multe cazuri pensiile au fost dublate. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele CNAS, Valentina Buliga, în emisiunea “În centrul atenţiei” de la Publika TV.

„Aproape 80 la sută dintre pensionarii din această categorie deja primesc aceste pensii. În ianuarie 2019, în toate oficiile CNAS au fost depuse peste 3000 de cereri. Procesul continuă, dacă cineva încă nu a reuşit să depună actele în ianuarie, nu înseamnă că nu va putea primi pensia recalculată”, a menţionat

Valentina Buliga.

Pentru a beneficia de recalcularea pensiei, solicitanţii trebuie să prezinte o cerere, buletinul de identitate şi carnetul de muncă la oficiile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Cei care s-au pensionat până în 1999 şi au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor avea parte de recalcul în următorul an. În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1999, revizuirea se va face din 2021, eşalonat, în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei. Valentina Buliga spune, însă, că implementarea acestor etape ar putea fi finalizată mai devreme.

„Reieşind din experienţa cu implementarea valorizării pensiilor, sperăm foarte mult că, datorită creşterii economice şi stabilităţii, vom putea să modificăm acest grafic. Potrivit calculelor noastre, aproape 150 de mii de pensionari au lucrat după ieşirea la pensie”, a punctat Valentina Buliga.

De la începutul anului, pensiile mai mici de 1589 de lei au fost majorate cu 10 la sută.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.