Peste 600 de pacienți s-au adresat la doctor, în luna august, din cauza reacţiilor alergice provocate de ambrozie

Peste 600 de pacienți s-au adresat la doctor, în luna august, din cauza reacţiilor alergice provocate de ambrozie, iar medicii de familie şi alergologii sunt suprasolicitați, anunță primarul Capitalei pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

”În ultimii ani, ambrozia devine o problemă economică și socială enormă, iar preparatele pentru tratament sunt foarte costisitoare și, cu regret, aceste costuri sunt suportate direct de pacient. Am solicitat ca Direcția asistență medicală și socială a Capitalei, împreună cu Asociația „Spații Verzi”, să facă repetat un demers oficial în adresa Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a Guvernului, pe care il voi contrasemna și eu. Solicităm ca preparatele pentru tratamentul alergiei la ambrozie să fie incluse în lista medicamentelor compensate. De asemenea, să fie extinse responsabilitățile prevăzute de legislație pentru competența autorității centrale, pentru înlăturarea ambroziei atât pe teritoriul Chișinăului, cât și în raioanele adiacente”, a scris edilul

Ion Ceban susține că Primăria Chişinău are elaborat un plan de acţiuni de combatere a ambroziei, iar Asociația ”Spații Verzi” intervine zilnic în spaţiile municipale pentru înlăturarea plantei. ”Vreau să menționez că responsabilitatea de a stârpi ambrozia nu o are doar municipalitatea, dar și agenții economici și multe structuri de stat. În fiecare an, însă, țapul ispășitor, atunci când nu se reușește intervenția pe toate terenurile, este Agenția ”Spații Verzi”, ceea ce nu este corect. Mobilizăm şi agenţii economici şi le solicităm să intervină în acest sens pe spaţiile pe care le gestionează. De fapt, responsabili de combaterea ambroziei sunt 4 autorităţi. Este vorba Ministerul Agriculturii, care nu întreprinde practic nimic, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenția Mediului și autoritățile locale, în cazul nostru Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, care munceşte foarte mult la acest capitol. Doar în perioada 19-25 august, ambrozia a fost eradicată pe o suprafață de 0,73 hectare, iar pe 0,4 hectare din sectorul Rîşcani, au fost efectuate măsuri de prelucrare chimică a terenurilor unde creşte această planta”, a mai adăugat Ion Ceban.

Mai multe aspecte vor fi explicate în cadrul unei conferinţe de presă în această săptămână de către responsabilii din cadrul Asociației ”Spații Verzi”.

Share this Post!

Post by News Pro

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.