Pensiile majorate au fost ridicate de către pensionari, militari şi persoanele cu dizabilităţi

O bună parte dintre vârstnicii cu venituri mai mici de 1589 de lei şi-au ridicat deja pensiile majorate cu 10 la sută. Mai mulţi bani au ajuns şi în buzunarele persoanelor cu dizabilități și militari.

Deşi creşterea nu este foarte mare, pentru că a fost aprobată în funcţie de posibilităţile bugetare, oamenii salută iniţiativa autorităţilor de a îmbunătăţi calitatea vieţii, inclusiv a celor cu venituri mici.

Elizaveta Tomas are 68 de ani și locuiește în satul Pănășești din raionul Strășeni. Femeia a lucrat aproape 20 de ani infirmieră, iar de opt ani stă acasă și se ocupă de treburile gospodărești.

„Curățenie. Vara mai avem grijă de grădină. Când mai trebuie, îmi mai ajut fata. Iată acum iarna mă duc și îi mai fac focul, mă uit pe unde mai trebuie o ajut”, a spus Elizaveta Tomas, pensionară.

Femeia s-a pensionat acum 11 ani. Ea spune că la început primea lunar 286 de lei. Treptat, pensia i-a fost indexată și a ajuns până la 1080 de lei. După majorarea, care a intrat în vigoare din luna ianuarie, ea a ridicat o pensie de 1 200 de lei.

„M-am dus, mi-am cumpărat niște făină de popușoi, niște mărunțușuri din acestea, niște ovseankă, pâine și știți așa m-am bucurat. Zic iată o sută de lei, dar iată pentru noi îs bani. De unde să-i iei? Suntem foarte mulțumiți”, a mai adăugat femeia.

Și pensia Solomoniei Ghidin din oraşul Strășeni a crescut. Deşi s-a pensionat încă în urmă cu opt ani, ea continuă să lucreze cusătoreasă. Femeia se bucură că ridică acum o alocaţie de 1.640 de lei.

„Au mărit pensia cu 10%, cam 134 de lei. 600 de lei ne-au oferit cadou de sărbători. Sunt mulțumită. Așteptăm şi mai mult”, a comunicat Solomonia Ghidin.

În cazul persoanelor care au atins vârsta pentru odihna binemeritată, pensia a crescut în medie cu 115 lei. Cei cu dizabilități beneficiază de o majorare cu aproape o sută de lei, iar militarii primesc un adaos mediu de 123 de lei. Pentru a le achita, Guvernul va cheltui, în acest an, peste 560 de milioane de lei.

De asemenea, din 1 aprilie urmează o nouă indexare a tuturor pensiilor. Proiectul de lege privind majorarea îndemnizaţiilor mai mici de minimul de existenţă a fost implementat la iniţiativa preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.