PDM se plânge ambasadelor și organizațiilor internaționale pe rapoartele Promo-Lex

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise până acum de Promo-Lex, privind monitorizarea alegerilor parlamentare din 2019.

Potrvit unui comunicat al formațiunii, PDM consideră că aceste două rapoarte ale Promo-Lex (din noiembrie 2018 și ianuarie 2019) conțin mai multe informații neadevărate, neverificate, trunchiate, ceea ce conduce la concluzia că activitatea de monitorizare electorală Promo-Lex nu este deloc obiectivă.

„Analizând rapoartele Promo-Lex, am constatat că nu există o metodologie clară potrivit căreia se derulează misiunea de monitorizare a alegerilor. Există în aceste rapoarte concluzii nesusținute de fapte, bazate doar pe opiniile personale ale autorilor rapoartelor, precum și un set de concluzii care depășesc cadrul misiunii de monitorizare”, se menționează în comunicatul PDM.

Democrații prezintă o listă cu mai multe concluzii din rapoartele Promo-Lex, despre care afirmă că sunt identice cu afirmațiile unor politicieni, iar în anumite cazuri contravin propriilor recomandări, făcute anterior.

Astfel, PDM se referă la excluderea restricției de agitație electorală în ziua alegerilor. „Reamintim că tocmai Promo-Lex a făcut în trecut o asemenea recomandare, prin urmare schimbarea poziției acestei organizații este de neînțeles”, se menționează în comunicatul democraților. La fel, este criticată opinia subiectivă a autorilor raportului despre sistemul mixt, care este spus criticilor. ”Anume că sistemul electoral mixt nu este bun. Opinia despre noul sistem electoral este una strict subiectivă, care ține de partizanatul politic al Promo-Lex, iar majoritatea absolută a recomandărilor tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția au fost integrate în legislație”, se mai arată în documentul citat.

Referitor califică drept ridicolă și acuzația că PDM ar folosi resurse administrative. Și asta pentru că Promo-Lex contestă de fapt dreptul și obligația instituțiilor publice de a-și desfășura activitatea, urmărind interesele cetățenilor țării. În același timp, democrații afirmă că în cazul afirmațiilor de folosire de către partidul de guvernământ ar fi folosit persoane străine în agitație electorală confirmă aplicarea standardelor duble de către ONG-ul vizat. ”Este total neadevărat acest lucru. Dacă însă un demnitar din străinătate, fără a fi îndemnat sau rugat de către PDM, a transmis felicitări și succes partidului în campanie, categoric nu poate fi învinovățit PDM pentru acest lucru. Promo-Lex folosește standarde duble în asemenea cazuri, trecând sub tăcere faptul că în 2018 un concurent electoral din opoziție a sugerat clar că e susținut în alegeri de către un primar din România”, precizează democrații.

Aceștia sunt categorici și în privința transparenței cheltuielilor sale și pun la îndoială afirmația Promo-Lex că nu toți banii au fost arătați. ”Nu e clară metodologia și nu sunt clare dovezile pe baza cărora Promo-Lex susține acest lucru, dar PDM e primul partid care a declarat toate cheltuielile, inclusiv cele pentru colectarea semnăturilor de la cetățeni”, se menționează în comunicat.

În același timp, Partidul Democrat din Moldova reafirmă că este favorabil oricărei misiuni de monitorizare electorală, însă consideră esențial să fie respectate standardele de profesionalism și obiectivitate.

„PDM va continua să combată orice informații false și manipulatoare emise de Promo-Lex sau de alte organizații în procesul de monitorizare a alegerilor. Ne dorim ca monitorizarea procesului electoral să se desfășoare obiectiv și nepărtinitor, iar cetățenii moldoveni și partenerii externi ai Moldovei să fie informați corect despre pregătirea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019”, se arată în comunicatul formațiunii.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.