Pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, au intrat azi în vigoare

Legile sociale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului și care vizează circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au fost publicate astăzi, 14 iulie, în Monitorul Oficial. Pachetul de legi a fost promulgat, în ajun, de președintele țării, Igor Dodon, și se referă la pensionari și beneficiari de alocații sociale, angajați ai sistemului medical, agricultori, antreprenori, sute de familii de polițiști și militari, urmași ai medicilor răpuși de COVID19.

Astfel, salariile a aproape 47 de mii de angajați din sistemul medical se vor majora din acest an în câteva etape. De la 1 septembrie, acestea vor crește cu 30%, la 1 ianuarie 2021- cu încă 30% și cu alte 40% – în prima jumătate a anului viitor. Obiectivul final este dublarea salariilor tuturor angajaților din sistemul de sănătate.

O altă modificare, prevede acordarea, începând cu luna octombrie, a unui suport unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum  nu depășește 3 000 de lei.  De acest suport vor beneficia 659 886 de persoane, dintre care 591 de mii sunt pensionari.

Statul va subvenționa agenții economici prin  majorarea alocațiilor pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural cu 100 de milioane de lei,  pentru Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii  – 50 de milioane de lei  și dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale  în cadrul zonelor economice libere, la fel cu 50 de milioane de lei.

Alte 20 de milioane de lei vor fi alocate pentru Programul de stat ”Prima casă” destinat angajaților din structurile de forță. În cadrul acestui proiect, funcționarii publici cu statut special angajați în Ministerul Apărării, inclusiv militarii în termen, MAI, SIS, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, CNA și Administrația Națională a Penitenciarelor își vor putea procura locuințe prin contractarea de credite garantate 100% de stat.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.