Opinie // O decizie ce poate avea efect la nivelul întregii clase politice

Procesele politice ce pot influența direcția politică, dar sunt ascunse sub alegeri prezidențiale.

Din moment ce toți sunt preocupați de alegerile prezidențiale, rămâne fără atenție un proces politic care poate influența direcția politică a Republicii Moldova pe viitor. Partidul Democrat din Moldova este un partid cu o istorie bogată, care de fiecare dată a surprins electoratul prin revenirea și menținerea la guvernare. Poziționarea sa pe centru lasă posibilitatea de manevre între dreapta și stânga, fără riscuri mari pentru electoratul său. Au implementat cu brio metoda consultării conducerii cu electoratul său, făcând posibil ca oamenii să simtă că decizia lor este definitorie, tehnologie implementată cu succes în 2016.

Putem cu siguranță constata că, acest partid nu acceptă să rămână în linia a doua a războiului politic și a ales cea mai eficientă metodă de a întoarce atât încrederea electoratului, cât și structurile partidelor, care sunt principalele surse de a obține un feedback de la electorat și de avea un rezultat bun în campanii electorale.

Istoria politică a Republicii Moldova arată că implicarea și folosirea acestor metode poate avea un impact la nivelul întregii clase politice:

În primul rând, în raport cu alegerile prezidențiale va fi anunțată poziția electoratului și nu a conducerii partidului, care în final poate influența rezultatul alegerilor.

În al doilea rând, consultarea cu propriul electorat mobilizează structurile teritoriale. Acum PDM a fost divizat în trei tabere: echipa Pro Moldova, echipa PDM și electoratul ce s-a dezamăgit, sau care migrează permanent de la o putere la alta. În aceste condiții, PDM a cedat în fața partidelor precum PSRM și Partidul Șor, care au întărit structurile sale teritoriale. Partidul Democrat, ca un partid cu experiență, înțelege că structura partidului este practic cel mai decisiv punct pentru a deveni partid parlamentar la următoare alegeri parlamentare.

În al treilea rând, este unicul partid care nu s-a aruncat în campania electorală prezidențială fără o analiză a resurselor și posibilităților. PDM a ales să rămână factor decisiv în campanie fără participarea directă:

  • Alegerile prezidențiale: Neavând propriul candidat și având o infrastructură partinică dezvoltată și lideri cu autoritate în teritoriu, PDM poate înclina decisiv balanța în favoarea unuia din candidați.
  • Guvernul R.Moldova: PDM urmează să își anunțe poziția în raport cu guvernarea R.Moldova. De decizia democraților, va depinde decisiv ce „culoare” va avea guvernarea în continuare.
  • Alegerile anticipate: PDM își propune să vină cu o poziție clară privind posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate. Iarăși e o decizie ce poate avea efect la nivelul întregii clase politice.

De aceea, consultările PDM trebuie urmărite cu o atenție nu mai mică decât campania electorală a alegerilor prezidențiale. Probabil, în scurt timp, vom vedea o schimbare generală de tactică a PDM, ceea ce va deschide noi perspective în fața formațiunii.

Sursă: Politics.MD

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.