O carte a fost editată doar cu emoticoane „Book from the Ground”

„Book from the Ground” este o carte scrisă doar cu emoticoane, prin care artistul chinez Xu Bing doreşte să reflecteze la acest mod neobişnuit de a crea un limbaj universal cu ajutorul simbolurilor grafice, potrivit unui interviu acordat de autor la Valencia, transmite stiridinmoldova.md.

Voinţa lui Xu Bing prin această carte, editată până acum doar în SUA, este ca orice persoană din lume să fie capabilă să înţeleagă povestirea fără să aibă nevoie de o cunoaştere idiomatică prealabilă, astfel încât să fie universal împărtăşită.

Această preocupare pentru limbă, transversală în lucrările lui Xu Bing, vine din copilăria artistului: când avea 11 ani, a izbucnit Revoluţia culturală în China şi a fost nevoit să înveţe noile caractere în mod simplificat.

„Este prima carte pe care o poate citi toată lumea, având în vedere că nu are nevoie de traducere”, a subliniat el.

Ideea acestei cărţi i-a venit în urmă cu 13 ani când participa la expoziţii peste tot în lume şi petrecea mult timp în aeroporturi, a explicat Xu, care şi-a dat seama că în aceste spaţii simbolurile erau înţelese în mod universal de persoane de toate naţionalităţile.

Cartea cuprinde 24 de capitole povestite prin iconiţe vizuale care prezintă realitatea de zi cu zi a unei persoane: din momentul în care se trezeşte pentru a merge la muncă, se întâlneşte cu prietenii şi apoi se merge la culcare.

Xu Bing a prezentat cartea în cadrul expoziţiei ‘Art for the People’, în care este expusă şi banderola pe care MoMA i-a dăruit-o artistului în 1999 şi pe care se poate citi – ‘Art for the People’ – scris în engleză dar prin caractere care simulează scrierea chineză.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.