O bibliotecară a creat un centru comunitar atractiv pentru fiecare locuitor al satului

Svetlana Bivol a dedicat cărților bună parte din cariera sa. Este bibliotecara în satul Răzeni, raionul Ialoveni. Biblioteca locală a fost una din cele peste 1000 de biblioteci din țară care au fost modernizate şi dotate cu tehnologii de ultimă generaţie prin programul „Novateca”, susținut de către USAID Moldova și Fundația Gates, și implementat de IREX. Ce aduce nou Svetlana în comunitatea sa și cum îi motivează pe copii să se implice, afli din materialul de mai jos, transmite stiridinmoldova.md cu referire la ea.md.

Svetlana Bivol a fost o femeie activă și dornică de a ajuta comunitatea din care face parte. Acum 7 ani a început să administreze biblioteca din sat, în paralel profesând şi limbă română. Din 2016 a început să se implice mai activ în programul Novateca, fiind o participantă fidelă a tuturor proiectelor organizate în cadrul acestuia.

Motivaţia Svetlanei Bivol a fost de a crea un centru comunitar atractiv pentru fiecare locuitor al satului. Ca urmare a suportului oferit în cadrul programului Novateca, la bilbioteca a fost fondat „Clubul de animații”. Aici copiii învață cum să utilizeze aplicația Movie Maker și să-și creeze propriile filme cu desene animate. Atelierul a devenit „vedeta” bibliotecii care a trezit un mare interes și din partea colegilor din bibliotecile din satele vecine. Astfel, Svetlana a devenit mentor pentru colegii sai, ajutându-i sa implementeze cu succes proiectul în 25 de biblioteci. În prezent biblioteca concepe și organizează diverse ateliere atât pentru copii, cât și pentru maturi.

Svetlana Bivol, bibliotecară, s. Răzeni: „Biblioteca noastră a devenit un loc unde fiecare își poate găsi o activitate pe plac. Împreună cu câteva doamne am fondat Clubul Femeilor, unde ne adunăm și organizăm activități în folosul comunității. Copiii pot participa la diverse ateliere de creație cum ar fi „Micii ingineri”, unde învață ce este energia alternativă, „Meșterașii”, unde confecționează lucruri interesante din materiale reciclabile sau „Clubul de animații”. Sunt foarte mulțumită de suportul oferit de USAID Moldova și sper că vom mai beneficia de astfel de proiecte de rezonanță națională”. 

Diana Cazacu, manager de proiecte USAID Moldova: „Programul Novateca a fost implementat de IREX Moldova, cu susținerea Fundației Gatesși  USAID Moldova. Acest program a avut scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituții comunitare vibrante. Deși programul s-a încheiat în noiembrie 2018, ne bucură faptul că programele și serviciile oferite în cadrul bibliotecilor în continuare vor schimba în mod pozitiv viața oamenilor din Moldova. Și liderii ca Dna Bivol vor aduce o valoare adăugată la investiția donatorilor prin activitatea sa focusată pe oamenii și necesitățile lor.”

De menționat că proiectele finanțate de către USAID în Moldova sporesc competitivitatea în domeniile cele mai importante ale economiei naționale, ameliorează mediul de afaceri şi creşterea economică. USAID participă activ la implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă a țării noastre, accentul fiind pus pe programele care au un impact direct asupra vieții cetățenilor.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.