Namibia: Secetă îngrijorătoare, cer ajutor internaţional

Namibia a declarat marţi stare de dezastru natural din cauza secetei severe ce afectează de mai multe săptămâni recoltele, animalele şi securitatea alimentară pentru o parte din populaţia acestei ţări africane, care a solicitat ajutor internaţional, transmite stiridinmoldova.md.

„Mijloacele de subzistenţă ale majorităţii namibienilor sunt ameninţate, în special ale celor dependenţi de activităţile agricole”, a declarat în faţa Parlamentului prim-ministrul namibian, Saara Kuugongelwa-Amadhila.

„Majoritatea regiunilor (ţării) suferă de pe urma penuriei de apă după ce majoritatea bazinelor (hidrografice) au secat sau nu au primit suficientă apă în urma ploilor din acest sezon”, a adăugat el.

Ca şi restul regiunilor din Africa de Sud, Namibia, ţară cu 2,4 milioane de locuitori, suferă de mai mulţi ani de pe urma unor secete agravate de episoade climatice de tipul El Nino, care afectează recoltele şi efectivele de animale.

Starea de catastrofă naturală decretată de preşedintele Hage Geingob ar urma să fie menţinută timp de cel puţin şase luni.

Guvernul namibian a anunţat în urmă cu două săptămâni că a deblocat 35 de milioane de euro pentru a ajuta agricultorii şi populaţia afectată de lipsa precipitaţiilor.

Pentru a putea depăşi această provocare dificilă, ţara a solicitat, totodată, ajutor internaţional. „Acesta este un apel către orice instituţie sau persoană care ar putea să completeze eforturile Guvernului”, a precizat marţi pentru AFP ministrul Informaţiilor, Stanley Simataa.

La Geneva, un purtător de cuvânt din cadrul Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, Herve Verhoosel, a declarat că „nu a primit nicio solicitare în scris” din partea autorităţilor de la Windhoek, însă a dat asigurări că va „monitoriza îndeaproape situaţia din Namibia”.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.