Moldovenii care sosesc din sudul Africii vor sta 14 zile în carantină

Cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi) vor sta obligatoriu în carantină timp de 14 zile, la sosirea în Republica Moldova. Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele efectuează un test PCR cu rezultat negativ. Decizia a fost luată în ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, convocată în regim de urgență duminică seara, în legătură cu apariția noii tulpini B.1.1.529 – Omicron – a COVID-19 și a clasificării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite IPN.

CNESP a stabilit și interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în cele opt țări. De asemenea, Comisia a discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini, urmând a fi monitorizate atent evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost însărcinat să întreprindă măsurile necesare pentru a determina dacă există cetățeni ai Republicii Moldova în cele opt state africane și ce măsuri de repatriere pot fi întreprinse pentru aceștia, după caz.

Comisia recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele opt țări, precum și în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.