Moldova este lider în regiune, după ritmul de creștere economic

Republica Moldova este lider în regiune, alături de România, după ritmul de creștere economică în 2018. Autorii unei analize publicată de pagina Poșta de Știri de pe Facebook au ajuns la această concluzie, după ce au studiat ritmul în care se dezvoltă economia țărilor din regiune, care sunt și principalii parteneri comercial-economici ai țării  noastre, transmite stiridinmoldova.md cu referire la today.md.

Astfel, statisticile arată că România a înregistrat un avans economic de 4,1%, urmată de Moldova cu 4%. Pe ultimul loc este Rusia cu un avans 2,3%, după Belarus, economia căreia a crescut cu 3% în 2018.

„În medie, creșterea economică a fost de peste 3% și, ținând cont de evoluțiile regionale, există premise să fie păstrată și pe parcursul anului 2019, deși sunt anumite îngrijorări în ceea ce privește capacitatea de păstrare actualului ritm de către România, Federația Rusă, nu sunt excluse noi sancțiuni impuse de Occident, dar și de către Belarus, puternic legată de economia rusească. Într-o zonă de risc permanent este și Ucraina, cu un conflict armat care în orice moment poate să intre într-o fază mai activă, plus o campanie electorală destul de agresivă”, se arată în analiza citată.

Poșta de Știri mai scrie că, pe plant intern, incertitudine aduce situația postelectorală și riscul intrării într-o nouă campanie electorală pentru alegerea deputaților în Parlament și formarea unui nou Guvern. De asemenea, experții vin și cu o serie de prognoze pengru aceste an.

„Sectorial, în 2019, creșterea economică va fi impulsionată de construcții, atât ca urmare a dinamizării pieței imobiliare, dar și ca urmare a investițiilor mai mari realizate de stat pentru reconstrucția infrastructurii, dar și a investițiilor făcute de unii operatori privați. Un imbold pozitiv va fi dat și de transporturi, dar și de sectorul de comerț în general, care în continuare va fi principalul motor pentru creșterea economică. Optimism oferă și extinderea creditului bancar”.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.