Ministerul Educației lansează inițiativa de distribuire gratuită a absorbantelor pentru a reduce absenteismul și bullyingul

Peste 130 de școli din Moldova vor distribui gratuit absorbante pentru eleve pe tot parcursul anului școlar. Ministerul Educației consideră că această măsură va reduce absenteismul în rândul fetelor și va diminua cazurile de bullying legate de menstruație. De asemenea, inițiativa are scopul de a deschide discuțiile despre igiena menstruală, eliminând prejudecățile legate de acest subiect.

Ministerul Educației anunță că această inițiativă este parte a Programului Școala EduLIFE, realizat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în R. Moldova, Ministerul Educației și Cercetării, Centrul Media pentru Tineri și Suntparinte.md. 

Programul include mai multe elemente-cheie: amenajarea și dotarea claselor prietenoase, a cabinetului psihologului școlar și al asistentei medicale; acces la educație pentru sănătate și activități nonformale; dotarea cu boxe și absorbante oferite gratuit elevelor.

Rezultatele Programului-pilot au fost prezentate în cadrul Conferinței naționale privind sănătatea și igiena menstruală în școli „Nu mai sunt nevoită să plec acasă. În școala mea există absorbante”, care a adunat la Chișinău peste 100 de specialiști din țară și de peste hotare.

Prezentă la Conferință, Oana-Silvia Țoiu, Deputată în Parlamentul României, inițiatoarea legii, afirmă că: 

„Este important să discutăm deschis despre aceste subiecte, astfel încât nicio fată să nu simtă rușine sau frică. Igiena menstruală și accesul la absorbante este un drept fundamental al fiecărei fete, iar realizarea acestuia înseamnă și realizarea dreptului lor la educație și sănătate. Apelul meu este să ne mobilizăm eforturile pentru ca această inițiativă-pilot să ajungă în toate școlile din Moldova”, a declarat deputata română și inițiatoarea legii, Oana-Silvia Țoiu.

„Subiectul sănătății și igienei menstruale este o continuare logică a campaniei anterioare privind accesul elevilor la blocuri sanitare în interior, apă și produse de igienă în școală. Mă bucur că Programul-pilot a contribuit la reducerea cazurilor de abandon școlar și la detabuizarea unor subiecte despre procese fiziologice normale”, a subliniat ministrul Educației, Dan Perciun.

Un sondaj realizat pe 558 de eleve din patru școli-pilot a arătat că, la trei luni după instalarea boxelor cu absorbante, numărul fetelor care au lipsit de la ore în timpul menstruației a scăzut de patru ori – de la 55,2% la 12,5%. De asemenea, 56% dintre eleve se simt mai în siguranță la școală, iar o treime au spus că băieții au devenit mai respectuoși și nu mai fac glume pe seama menstruației.

sursa

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.