Marea Britanie a exclus să îşi deschidă total frontierele pentru refugiaţii care fug de invazia rusă

Marea Britanie a promis luni că îşi va relaxa exigenţele pentru primirea mai multor ucraineni care au familie în Regatul Unit, dar a exclus să îşi deschidă total frontierele pentru refugiaţii care fug de invazia rusă, informează AFP.

„Verificările biometrice şi de securitate sunt fundamentale (…) şi vor rămâne aşa”, a explicat ministrul de Interne, Priti Patel, în Camera Comunelor.

„Ele sunt vitale pentru a garanta securitatea britanicilor”, a spus ea.

Londra şi-a atras critici pentru lipsa de generozitate în primirea de ucraineni care fug din ţara lor după invazia rusă. Dând dovadă de mai multă reţinere decât celelalte state europene, Marea Britanie a anunţat duminică, prin vocea premierului Boris Johnson, că cetăţenii ucraineni de pe teritoriul său îşi vor putea aduce rudele apropiate din Ucraina.

Ministerul de Interne a precizat luni că această „cale umanitară personalizată” ar putea permite unui număr de 100.000 de persoane „să se refugieze” în Marea Britanie.

Dacă rudele „britanicilor nu îndeplinesc criteriile obişnuite (pentru a avea o viză), dar trec de verificările de securitate, le vom oferi permisiunea de a intra în Regatul Unit”, a precizat Priti Patel.

Suficient „pentru a le oferi posibilitatea britanicilor şi oricărei persoane instalate în Marea Britanie să îşi aducă membrii familiei lor ucrainene apropiate”, a adăugat ea.

Criticile la adresa guvernului au fost alimentate în weekend de secretarul de stat pentru imigraţie, Kevin Foster.

El a scris într-o postare pe Twitter, pe care apoi a şters-o, că ucrainenii ar putea fi primiţi ca muncitori sezonieri, stârnind indignare.

O caricatură apărută luni în The Times o arăta pe Priti Patel, ministrul de Interne, întrebând o familie ucraineană prinsă într-o clădire în flăcări dacă este „dispusă să culeagă fructe”, în schimbul unei scări de salvare.

Criticii au evidenţiat diferenţa dintre angajamentele britanice şi cele ale Uniunii Europene, care susţine o protecţie temporară a ucrainenilor ce le va permite să stea până la trei ani în UE şi să lucreze în blocul comunitar.

Aproximativ 500.000 de persoane au părăsit Ucraina pentru a se refugia în mai multe ţări limitrofe, dintre care mai mult de jumătate în Polonia, de la declanşarea, joi, a vastei ofensive militare ruse, a declarat luni Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

Marea Britanie a anunţat luni noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, în special îngheţarea activelor tuturor băncilor ruseşti.

Sursa: publika.md

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.