Majoritatea parlamentară nu susține inițiativa PSRM cu privire la amânarea plăților pentru creditele luate de cetățeni și agenții economici

Deputații PAS au refuzat să examineze, miercuri, în cadrul ședinței comisiei economie, buget și finanțe, proiectul de lege propus de PSRM privind măsurile economice și sociale anticriză aplicabile pentru micșorarea impactului provocat de criza energetică și pandemie.

”Deja a doua săptămâna avem înregistrate mai multe proiecte care vin în sprijinul domeniului de afaceri și al cetățenilor, și dacă este posibil să le examinăm în prima lectură, pentru că văd că Guvernul nu se grăbește să le avizeze. Este situație excepțională și sunt niște măsuri cu care, vă rog, să faceți cunoștință în cadrul comisiei”, a declarat unul din autorii proiectului, socialistul Petru Burduja.

Președintele comisiei, deputatul PAS Dumitru Alaiba, a replicat că fără avizul Guvernului comisia nu examinează proiecte.

În cele din urmă, propunerea deputatului PSRM, Petru Burduja, a nu a fost susținută de membrii comisiei din fracțiunea PAS.

Potrivit inițiativei semnată PSRM, în perioada martie-decembrie, se propune să fie plafonat salariul lunar calculat al demnitarilor publici, cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților raioanelor, până la două salarii medii lunare pe economie.

De asemenea, în perioadă martie-decembrie, se suspendă toate achizițiile publice, cheltuielile capitale ale autorităților publice centrale și locale care nu sunt stringent necesare pentru exercitarea atribuțiilor funcționale. Din economiile realizate, Guvernul va crea un fond anticriză de unde va realoca sursele financiare necesare pentru populație, întru atenuarea efectelor crizei energetice și pandemice, respectiv prin compensarea cheltuielilor aferente creșterii inflaționiste.

Socialiștii mai propun ca, în perioada martie-decembrie, la cererea persoanelor fizice și agenților economici băncile comerciale să amâne plata ratelor de credit și/sau a dobânzilor, cu extinderea termenului contractului de credit cu o perioada cel puțin 90 de zile. De asemenea, nu se vor calcula și nu vor fi aplicate dobânzi, comisioane sau penalități de întârziere, ori alte plăți pentru extinderea termenelor contractului de credit.

Inițiativa PSRM prevede și aplicarea moratoriul de 90 de zile pentru plățile aferente creditelor bancare și nebancare datorate.

Autorii susțin că aplicarea acestei inițiative nu necesită bani suplimentari din buget, deoarece proiectul propune optimizarea finanțelor publice și realocarea mijloacelor financiare din contul economiilor făcute.

Potrivit socialiștilor, criza energetică, sanitară și economică continuă să afecteze populația, diminuând în mod critic calitatea vieții. În aceste condiții, este imperios necesară intervenția statului pentru reducerea riscurilor la care sunt supuse persoanele fizice și juridice. Deputații PSRM atrag atenția că optimizarea cheltuielilor publice este un instrument aplicat pe larg în statele democratice care se confruntă cu criză.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.