Maia Sandu spune că nu este de atribuția ei să ceară Rusiei prelungirea facilităților la exportul de mărfuri

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, nu îi va cere Federației Ruse să fie prelungit regimul preferențial pentru exportul mărfurilor moldovenești. În cadrul unei emisiuni la radio „Europa Liberă”, Sandu a declarat că „acest subiect ține de atribuțiile guvernului”.

Amintim că la 1 ianuarie 2021, expiră acordul la care a ajuns Igor Dodon cu Vladimir Putin. Documentul prevede exportul fără taxe vamale a unor categorii de mărfuri agro-alimentare din Republica Moldova în Federația Rusă. Datorită acestui acord, fermierii din țara noastră economisesc, anual, până la 25 de milioane de euro.

Potrivit canalului de Telegram “Bazar politic”, atacurile Maiei Sandu la adresa Rusiei i-au motivat pe factorii de decizie de la Moscova să renunțe la intenția lor anterioară de a prelungi facilitățile cu încă un an. Totodată, sursa citată susține că este pus sub semnul întrebării și transferul celei de-a doua părți a ajutorului umanitar rusesc, destinat agricultorilor moldoveni. “O altă problemă care ar putea să apară, potrivit aceleiași surse, ține de prezența cetățenilor moldoveni în Rusia. Mulți cetățeni ai țării noastre, (neoficial se vehiculează o cifră de peste 100 de mii) nu au legalizare pe teritoriul Federației Ruse, astfel că prezența lor în această țară este sub un mare semn de întrebare”, scrie autorul canalului de Telegram.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.