Mai multe taxe locale ar putea să fie majorate în capitală

Mai multe taxe locale ar putea să fie majorate în capitală. Această propunere a fost discutată astăzi în cadrul unor dezbateri cu reprezentanții asociațiilor de business.

Potrivit primarului general Ion Ceban, în acest an se propunem să ajustăm taxele locale, cel puţin până la nivelul ratei inflaţiei din ultimii trei ani și asta ar fi vorba de sume nesemnificative.

„Altfel noi nu vom putea dezvolta şi investi în municipiul Chişinău. Este vorba despre:

– taxa pentru salubrizare

– taxe pentru unitățile comerciale și/sau prestări servicii

– taxa pentru dispozitivelor publicitare etc.

Pe unele poziții nu s-a intervenit din 2004. În cazul sistării activității agenților economici de către Comisia Situație Excepțională Națională în legătură cu situația COVID-19, aceștea vor fi scutiți de mai multe taxe aferente impactului asupra închiderii activității”, a declarat edilul.

Alte taxe noi au fost incluse în proiect care sunt aplicate în alte localități ale republicii, spre exemplu, taxa de salubrizare a municipiului, ar fi 10 lei pe lună plătiți de către fiecare persoană fizică cu domiciliu în Chișinău. 

„Dacă vor fi acceptate taxele locale, vom avea în premieră în acest an un program destinat reparaţiilor curților blocurilor de locuit, modernizarea ascensoarelor, reparaţia acoperișurilor, scărilor, ferestrelor, ușilor, reabilitarea intrărilor în curțile blocurilor. Suma care ar urma să fie acumulată este de 100 de milioane de lei pentru un an. În cartiere nu s-a intervenit de zeci de ani, iar oamenii aşteaptă reabilitarea nu doar a străzilor principale, dar şi intervenţii în curţile de blocuri”, a mai adăugat Ceban.

De precizat că scutiţi de achitarea anumitor taxe în continuare vor fi pensionarii, copiii până la 18 ani şi persoanele social vulnerabile.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.