Lumina cu efect stroboscopic din timpul festivalurilor muzicale creşte riscul declanşării unei crize epileptic

Lumina cu efect stroboscopic din timpul festivalurilor muzicale creşte riscul declanşării unei crize epileptice, chiar şi în cazul celor care nu ştiau că suferă de această afecţiune, potrivit unui nou studiu preluat de Press Association, transmite stiridinmoldova.md.

Conform cercetării, mulţi oameni pot fi sensibili la sistemele de iluminare fără să-şi dea seama de acest lucru, alţi factori precum deprivarea cronică de somn şi consumul de droguri având, de asemenea, un rol într-un anumit număr dintre cazuri.

Experţi din centre medicale din Olanda au relatat cum un bărbat în vârstă de 20 de ani, fără un diagnostic de epilepsie în istoricul său medical, a leşinat subit şi a suferit o criză în timpul unui concert de muzică electronică, după ce a experimentat o stare de disconfort determinată de prezenţa unei ”aure” în timp ce privea luminile stroboscopice.

Cercetătorii au studiat 400.343 de participanţi la 28 de festivaluri de muzică dance electronică din diferite regiuni ale ţării, dintre care 241.543 au fost expuşi la lumini stroboscopice în timpul festivalurilor desfăşurate pe perioada nopţii.

Potrivit rezultatelor, lumina stroboscopică a crescut cu mai mult de trei ori riscul unei crize epileptice.

Circa 30 de persoane participante la evenimente cu lumină stroboscopică au suferit o criză, în comparaţie cu nouă persoane participante la evenimente desfăşurate pe perioada zilei.

Mai puţin de o treime dintre persoanele care s-au confruntat cu o criză au consumat droguri cum ar fi ecstasy, niveluri de droguri consumate fiind similare între cei expuşi la lumini stroboscopice şi cei care nu au fost expuşi.

„Studiul sugerează, în mod categoric, că astfel de efecte de lumini cresc semnificativ riscul de crize epileptice printre participanţi”, este concluzia la care au ajuns cercetătorii în cadrul cercetării publicate în revista BMJ Open.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, alţi factori care pot creşte tendinţa declanşării convulsiilor ar fi vârsta, lipsa somnului şi consumul de droguri.

„Chiar dacă efectele luminilor stroboscopice sunt singurul factor responsabil sau lipsa somnului şi consumul de droguri au de asemenea un rol, interpretarea adecvată este că festivalurile mari de muzică electronică, în special cele desfăşurate pe timpul nopţii, pot cauza declanşarea convulsiilor epileptice cel puţin în cazul unui număr de persoane la fiecare eveniment”.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe toţi cei care suferă de epilepsie fotosensibilă să evite astfel de evenimente sau să îşi ia măsuri de precauţie cum ar fi să doarmă suficient sau să nu consume droguri, să nu stea aproape de scenă şi să părăsească locul de desfăşurare a festivalului dacă simt că experimentează efectul de „aură”.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.