Latura mincinoasă și populistă a șefilor blocul electoral „ACUM”

Blocul electoral „ACUM”, format de binomul Sandu-Năstase, este împotriva reducerii numărului deputaților, dar și a posibilității de revocare a acestora de către cetățeni, dacă parlamentarii nu-și îndeplinesc obligațiile. Declarația a fost făcută de către liderii blocului la o conferință de presă.

Decizia accentuează latura mincinoasă și populistă a șefilor binomului, care acum trei ani militau pentru micșorarea numărului parlamentarilor.

Amintim că, în 2016, Platforma DA, care a fost ulterior transformată în partid, a colectat semnături pentru organizarea unui referendum de modificare a Constituției. Atunci, Năstase și alți actuali fruntași ai PPDA optau pentru micșorarea până la 71 a numărului de deputați, excluderea imunității parlamentare, dar și alegeri directe a președintelui țării de către popor.

Inițiativa de a reforma Parlamentul, prin reducerea numărului de mandate și includerea posibilității de revocare a unor legislatori care nu țin cont de interesele alegătorilor a fost lansată recent de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Democrații au anunțat că vor să consulte opinia cetățenilor, inițial și dacă vor avea susținerea alegătorilor, vor continua prin discuții cu experți, inclusiv ai Comisiei de la Veneția, iar modificările vor intra în vigoare pentru Parlamentul ce urmează să fie aes în 2023. Pentru a evita cheltuieli suplimentare, dar și a asigura o prezență mai mare la referendum, plebiscitul a fost stabilit pentru aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, 72 la sută dintre moldoveni susțin ideea reducerii de la 101 la 61 a numărului deputaților și doar 13% sunt împotrivă.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.