Jurnaliștii au investigat cum apar fake news-urile despre COVID-19

Un angajat al postului de televiziune TV8 este autorul știrilor false, care circulă intens pe internet. Jurnaliștii de la RISE Moldova au investigat cum apar fake news-urile despre COVID-19 sau politicienii moldoveni și au depistat creatorul.

„Din extrasul despre istoria domeniului breackingnews.xyz (un portal de știri false) observăm că, la crearea acestui site a fost utilizată adresă [email protected], adică aceeași folosită la Jurnal-stiri.site și actual-news.site (alte două portaluri de fake news). Numele persoanei care s-a ocupat de înregistrarea portalului – Corneliu Ababii, un tânăr din Republica Moldova, administratorul din umbră al mai multor portaluri de fake news. În prezent, Ababii este editor imagine la TV8. De fapt, dacă scriem invers numele adresei de email [email protected] atunci obținem – 8korneliu. Cifra 8 corespunde cu data de naștere a lui Corneliu Ababii, iar „korneliu” este prenumele lui Ababii”, se arată în investigație.

Jurnaliștii RISE au luat legătura cu Ababii, iar acesta le-a confirmat că este autorul acestor știri.

În investigație se mai spune că una din cele mai virale știri false despre reținerea lui Vlad Plahotniuc a fost promovată pe site-urile de socializare de un consilier municipal din partea Platformei DA – Ruslan Verbițchi. 

Contactat de RISE Moldova, Verbițchi a spus că nu are nicio legătură cu site-ul care a creat știrea și că el a distribuit postarea cu condiția ca să-i provoace pe troli.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.