Jurist PAS: Dacă se învestește un Guvern azi sau mâine, CC ar putea declara neconstituțional decretul de numire a cabinetului de miniștri

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea președintelui Igor Dodon cu privire la termenul-limită de dizolvare a Parlamentului. În decizia sa, Curtea menționează că prevederile Constituției sunt clare – „ termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”. Decizia a fost publicată pe pagina Curții în această seară, transmite stiridinmoldova.md cu referire la moldova.europalibera.org.

În hotărârea emisă, Curtea Constituțională menționează că, potrivit prevederilor din Constituție, Guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament. Potrivit CC, aceste dispoziții constituționale au fost transpuse și în Legea cu privire la Guvern, care stabilește că mandatul executivului încetează de drept la data confirmării rezultatelor alegerilor pentru un nou Parlament și validării de către Curtea Constituțională a mandatelor noilor deputați aleși.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

După publicarea hotărârii, juristul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a scris pe Facebook că, dacă se învestește un Guvern azi sau mâine, Curtea Constituțională ar putea declara neconstituțional decretul de numire a cabinetului de miniștri. Potrivit lui, argumentul ar fi că termenul-limită ar fi fost ieri, 6 iunie.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.