Joe Biden renunță la candidatura pentru Casa Albă: Reacții din Rusia, Israel și Europa

Reacțiile liderilor internaționali la anunțul de duminică al președintelui american, Joe Biden, că a decis să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie nu au întârziat să apară.

În timp ce președintele Israelului, Isaac Herzog, i-a mulțumit lui Biden pentru că este un „adevărat aliat al poporului evreu”, Kremlinul s-a declarat „atent” la evoluția situației.

Kremlinul a reacționat duminică la anunțul retragerii lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă spunând că este „atent” la evoluția situației.

„Alegerile sunt în patru luni. Aceasta este o perioadă lungă de timp în care multe lucruri se pot schimba. Trebuie să fim atenți, să urmărim ce se va întâmpla”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, publicației Life.ru. „Prioritatea pentru noi este operațiunea militară specială”, a mai declarat Peskov, de această dată pentru portalul SHOT, referindu-se la războiul din Ucraina.

„Vreau să-i mulțumesc sincer lui Joe Biden pentru prietenia și sprijinul ferm acordat poporului israelian de-a lungul carierei sale de decenii”, a scris Herzog pe rețeaua de socializare X, citat de EFE. „Fiind primul președinte american care a vizitat Israelul în timp de război, în calitate de beneficiar al Medaliei de Onoare a președinției israeliene și în calitate de adevărat aliat al poporului evreu, el este un simbol al legăturii de nezdruncinat dintre cele două popoare ale noastre”, a adăugat el.

Anunțul lui Biden intervine cu o zi înainte ca prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să călătorească la Washington pentru a se întâlni cu președintele SUA și pentru a ține un discurs în fața Congresului. Relațiile dintre Biden și Netanyahu nu se află în cel mai bun moment al lor, în ciuda faptului că Statele Unite sunt principalul partener și furnizor de arme al Israelului.

Biden s-a arătat tot mai nemulțumit de modul în care Netanyahu gestionează războiul împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas și a criticat duritatea ofensivei militare israeliene care a făcut aproape 39.000 de morți, 90.000 de răniți și 1,9 milioane de strămutați în Fâșia Gaza, din 7 octombrie 2023, ziua în care Hamas a atacat Israelul.

„Domnule președinte Joe Biden, de multe ori ați luat decizii dificile care au făcut Polonia, America și lumea mai sigure, iar democrația și libertatea mai puternice. Știu că v-ați ghidat după aceleași principii atunci când v-ați anunțat ultima decizie. Poate cea mai dificilă din viața dumneavoastră”, a reacționat pe platforma X premierul polonez Donald Tusk, citat de Reuters.

Tot pe X a scris și premierul ceh Petr Fiala: „Este, fără îndoială, decizia unui om de stat care și-a slujit țara decenii la rând. Este un pas responsabil și dificil din punct de vedere personal, dar este cu atât mai valoros”.

„Respect decizia lui Joe Biden de a nu candida pentru realegere. Această justificare merită respect. Biden a fost unul dintre cei mai importanți politicieni ai Americii de-a lungul mai multor decenii și un președinte care a realizat mai multe reforme importante”, a declarat la postul național de radio NRK premierul norvegian, Jonas Gahr Stoere, potrivit Reuters.

Politicienii germani au salutat serviciul pe care președintele american l-a făcut țării sale, în timp ce procesează informația că Joe Biden s-a retras din cursa pentru încă un mandat la Casa Albă, remarcă dpa.

„Joe Biden a slujit poporul american mai bine de cinci decenii. Decizia sa de astăzi merită cel mai mare respect”, a scris pe X Friedrich Merz, liderul conservatorilor germani, în opoziție.

Ricarda Lang, colideră a Partidului Verzilor care face parte din coaliția de guvernământ a cancelarului Olaf Scholz, a declarat: „Joe Biden și-a servit impresionant țara în calitate de președinte. Și face același lucru cu acest pas. Tot respectul meu!”

Ralf Stegner, membru social-democrat al Bundestagului și considerat un expert în politică externă al partidului său, a avut o abordare similară. „Președintele american Joe Biden a fost un noroc chior pentru Germania și Europa. Este greu de imaginat cum ar fi fost aceste vremuri de criză cu un președinte Donald Trump. Retragerea lui (Biden) merită respect – chiar dacă probabil că nu exista nicio alternativă la acest pas”, a scris el pe X.

Premierul britanic, Keir Starmer, a declarat într-un comunicat că respectă decizia lui Biden și așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el pentru restul mandatului său de președinte. „Știu că, așa cum a făcut de-a lungul carierei sale remarcabile, președintele Biden își va fi luat decizia pe baza a ceea ce crede el că este în interesul poporului american”, a adăugat Starmer.

Premierul irlandez Simon Harris a scris pe X că, „în numele poporului și guvernului Irlandei, eu, în calitate de Taoiseach (prim-ministru în limba galică irlandeză – n.r.), vreau să vă mulțumesc, domnule președinte, pentru leadershipul dumneavoastră global (…)”.

„Lumea s-a schimbat de la victoria președintelui Biden în 2020 și a trebuit să ne confruntăm cu provocări extraordinare, de la o pandemie globală până la întoarcerea războiului pe continentul Europei, cu invazia îngrozitoare a Ucrainei de către Rusia, care a vizat și ucis în mod deliberat civili nevinovați. Președintele Biden a fost o voce a rațiunii, multilateralismului eficient și soluțiilor comune”, a mai spus premierul irlandez.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a scris pe X: „Toată admirația și recunoașterea mea pentru decizia curajoasă și demnă a președintelui Joe Biden. Datorită determinării și conducerii sale, SUA au depășit criza economică de după pandemie și asaltul grav asupra Capitoliului și au fost exemplare în sprijinul acordat Ucrainei în fața agresiunii ruse a lui Putin (președintele rus Vladimir Putin – n.r.). Un gest grozav al unui mare președinte care a luptat mereu pentru democrație și libertate”.

Amintim că președintele Joe Biden a anunțat, duminică seara, că se retrage din cursa pentru președinția Statelor Unite. O scrisoare în care președintele Statelor Unite vorbește deschis despre acest subiect a fost postată pe platforma X.

Prin renunțarea la candidatura sa, el deschide calea vicepreședintei Kamala Harris să candideze în fruntea listei, prima femeie de culoare care face acest lucru în istoria țării. 

Nu este clar dacă alți democrați seniori o vor contesta pe Harris pentru nominalizarea partidului, care a fost văzută ca fiind alegerea multor oficiali ai partidului – sau dacă partidul însuși va alege să deschidă câmpul pentru nominalizări. 

Potrivit BBC, anunțul lui Biden vine după săptămâni de presiune intensă din partea colegilor democrați, după o performanță slabă în dezbaterea împotriva republicanului Donald Trump la sfârșitul lunii iunie.

Tot duminică, vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, a declarat duminica aceasta că intenționează „să câștige nominalizarea” democraților pentru alegerile prezidențiale din noiembrie și să-l „învingă pe Donald Trump”.

sursa

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.