Ion Perju: Săptămâna viitoare, agricultorii care au avut de suferit în urma secetei vor primi despăgubiri de la stat

În săptămânile ce urmează, agricultorii din toată țara care au avut de suferit în urma secetei din acest an vor primi despăgubiri de la stat. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Ion Perju, în cadrul unei întrevederi cu producătorii agricoli din UTA Găgăuz-Yeri.

În cadrul discuțiilor cu ministrul, fermierii au calificat situația ca fiind extrem de critică și au solicitat sprijinul statului pentru depășirea dificultăților. În Găgăuzia în acest an a fost strânsă doar 30% din roada planificată la culturile din grupa I, în special la grâu. În unele gospodării, roada a fost compromisă sută la sută.

Ministrul i-a informat pe agricultori despre decizia Guvernului de a aloca 300 de milioane de lei pentru a acoperi prejudiciile cauzate de calamitățile naturale. Ministrul a mai declarat că securitatea alimentară a țării va fi asigurată. În acest an, în Moldova, au fost semănate 400 de mii de hectare de cereale din grupa I de pe care se preconizează o roadă de 600 de mii de tone.

”Pentru asigurarea securității alimentare a țării noi avem nevoie de 350 de mii- 400 de mii de tone de grâu”, a declarat ministrul.

Guvernul urmează să aprobe astăzi Regulamentul care stabilește modul de acordare a mijloacelor financiare destinate compensării parțiale a cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă și întreținerea culturilor horticole afectate de grindină.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.