Primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat că, în calitate de vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova și președinte al delegației Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, a discutat despre situația alarmantă în care se află adiministrațiile publice locale din Republica Moldova.
”Deși au fost angajamente clare în documentul elaborat de CALM și pe care l-au semnat toate partidele parlamentare actuale, a fost elaborată și o foaie de parcurs comună, doar că până astăzi unele aspecte minore au fost luate în calcul, alte probleme vitale pentru Administrațiile Publice Locale nici nu au fost discutate. Lipsa discuțiilor pe elaborarea bugetului pentru anul 2023, politica bugetar fiscală nu este clară pentru APL, achizițiile publice trezesc în rândurile aleșilor locali mai multe întrebări, lipsa consultării APL și consensul larg asupra modificărilor Codului Electoral, persecutarea și intimidarea aleșilor locali din cauza pozițiilor politice”, a declarat Ion Ceban.
Primarul a precizat că toate aceste acțiuni au loc cu un an înainte de alegerile locale, iar procesul de descentralizare a APL stagnează.
”Guvernul Republicii Moldova a semnat, în 2021, cu Congresul autorităților locale și regionale al Consiliului Europei, foaia de parcurs pentru reforma descentralizării. Pe de altă parte, în acest an Republicii Moldova i s-a acordat statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Pe baza acestor două evoluții, în ceea ce privește guvernarea locală, descentralizarea și reformele administrației publice asumate de Guvernul Republicii Moldova în aceste două documente, așteptările Adiministrațiilor Publice Locale din Republica Moldova au fost destul de mari. Din păcate, comunicăm despre mai multe probleme serioase pentru administrațiile locale din țara noastră, precum și pentru Congresul Autorităților Locale din Moldova. Cu regret, pe parcursul unui an, asistăm la o stagnare în domeniul descentralizării și reformei APL, în timp ce situația din țară, inclusiv situația economică, se agravează aproape săptămânal”, a declarat Ion Ceban.
Edilul susține că autoritățile locale sunt puse în situația în care, pe lângă toate provocările administrative, problemele financiare drastice și lacunele legislației menționate în foaia de parcurs, trebuie să găsească soluții pentru a asigura funcționalitatea lor și a instituțiilor din subordine.
”Cheltuielile pentru întreținerea instituțiilor, în special a celor preșcolare (grădinițe), sunt în mare parte acoperite doar pentru primele nouă luni ale anului 2022. Există riscul ca multe autorități locale, care nu au venituri suplimentare, să nu poată acoperi cheltuielile pentru personal și alte servicii. În prezent, din cauza lipsei de consultare, informare și comunicare adecvată din partea autorităților centrale, nu există o înțelegere clară cu privire la compensarea cheltuielilor și susținrea autorităților locale. Acoperirea cheltuielilor pentru energie electrică și gaz, pentru buna funcționare a grădinițelor, a tuturor instituțiilor publice este amenințată. Din cauza inflației uriașe, resursele planificate în bugetele locale sunt epuizate. În afară de economie, există mulți factori de natură administrativă și a comunicării interguvernamentale adecvate. Din păcate, observăm în continuare o comunicare ineficientă și inadecvată între autoritățile locale cu unele autorități centrale. În special, atunci când vorbim despre subiectele importante și strategice pentru grupurile de acţiune locală”, a mai adăugat Ion Ceban.
Edilul susține că autoritățile locale, prin intermediul CALM, nu sunt implicate în consultările și elaborarea de politici și documente cheie, care le afectează în mod direct, cum ar fi de exemplu, politica bugetar-fiscală pentru 2023, planurile autorităților centrale în ceea ce privește compensațiile și creșterea veniturilor în bugetele locale nu sunt cunoscute, la fel, nici noul concept de remunerare etc.
”Autoritățile locale nu au fost invitate să participe nici măcar la conceptualizarea reformei administrației publice. De asemenea, atestăm o serie de încălcări ale autonomiei locale. Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova trebuie să-și petreacă mult timp contracarând tentativele de centralizare din ultima vreme în domenii precum achizițiile publice, alegerile și codul electoral, remunerarea angajaților locali etc. Problema remunerării, cea mai arzătoare din cauza inflației foarte mari, în țară a fost o mare dezamăgire pentru autoritățile locale, după ce Guvernul a decis să majoreze salariile aleșilor locali și angajaților locali cu 5,5%. Aceasta se întâmplă într-un moment în care doar inflația oficială este de 35% (reducând efectiv salariile reale aproape cu o treime) și într-un moment în care salariile au crescut cu până la 50% pentru câteva categorii din administrația publică centrală, ale căror nivel de remunerare era de cel puțin trei ori mai mare decât salariile primarilor”, a precizat edilul.
Ion Ceban susține că în astfel de condiții, exodul în continuare al aleșilor locali și al angajaților publici locali este iminent, riscând deteriorarea în continuare a întregului sistem al Administrației Publice Locale.
”În general, ne confruntăm din nou cu cazuri de presiuni și intimidări la adresa primarilor, acestea fiind menționate în mod specific de ultimele misiuni de monitorizare din Moldova și reflectate în foaia de parcurs. Cel mai alarmant caz s-a petrecut în această lună, când mascații înarmați au intrat în biroul Primarului orașului Hâncești și apoi în casa acestuia, ceea ce a dus la internarea mamei sale”, a conchis Ion Ceban.
0 Comment