Învață în Germania și nu regretă nici un minut că a făcut liceul la Căușeni

Originară din Tocuz, raionul Căușeni, Ina Buga a absolvit recent primul an la cea mai prestigioasă universitate din Germania Universitatea din Halle-Wittenberg (Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg).Tânăra care a absolvit liceul la Căușeni vine cu o listă de recomandări către viitorii studenți care visează la o facultate în străinătate.

Acum un an în urmă aplicam la o listă de universități din Germania. Nu aveam nici cea mai mică idee de ceea ce m-ar putea aștepta în viitorul apropiat, dar fiind absolventă mi-am propus să risc și să-mi urmez visul de a-mi face studiile într-o țară europeană, și anume, Germania.

Dacă ești absolventul care și-a pregătit dosarul cu domenete pentru aplicare la mai multe universități, cred o să mă înțelegi foarte bine. 

În acel proces apăreau numeroase întrebări, dintre care majoritatea aveau același început…”Dar dacă…?!”. 

Prezența momentelor de nesiguranță m-au determinat să-mi pregătesc și Planul B (Depunerea documentelor la câteva universități din România). 

Însă, până la final, focusarea asupra principalului scop m-a adus exact în orașul și universitatea la care mi-am dorit cel mai mult. 

Totul s-a început mult mai devreme. 

La începutul clasei a 12-a m-am înscris la examenul de limbă engleză academică – TOEFL iBT. 

Am avut la dispoziție câteva luni pentru a mă informa, pregăti și susține unul din cele mai importante teste din viața mea. 

Având susținere și motivație din partea familiei, am reușit să acumulez punctajul necesar pentru a fi posibilă aplicarea la universitățile din Germania.    

Este bine de știut că în fiecare țară EU procesul de aplicare este diferit. 

În Germania aplicația la programele de studiu se face direct la universitate sau prin “uni-assist” (individual sau centralizat). 

Eu am aplicat prin sistemul centralizat “uni-assist” în care aplicarea este online, se face numai o dată pentru toate facultățile alese și unde se introduc copiile scanate ale tuturor documentelor solcitate. 

Ulterior, am trimis și un plic cu documente până în data de 15 iulie pe adresa “uni-assist” pentru arhiva sistemului. 

Din 15 august zilele au prins alt gust, fiindcă se începuseră perioada de admitere. Eram foarte nerăbdătoare să primesc acel mesaj: “you have been admitted”, dar în același timp conștientizam faptul că numărul solicintanților este mare și nu eram asigurată că o să cad în plasa norocoșilor.    

“You have been selected from a large number of applicants”, așa a început dimineața mea din 7 septembrie 2021. 

Acesta a fost răspunsul primit de la universitatea care era poziționată în lista mea pe primul loc – Universitatea din Halle-Wittenberg (Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg). 

Citiserăm poate de zeci de ori începutul acelui mesaj de parcă tot nu îmi era destul să înțeleg că văd rezultatul muncii depuse nu doar în timpul procesului de aplicare, ci și în toți acei trei ani de liceu. 

Înainte să te informezi cum să aplici, trebuie să știi că în Germania anul academic este împărțit în semestre și anume: semestrul de vară ( 1 aprilie – 30 septembrie) și semestrul de iarnă (1 octombrie – 31 martie). 

Așadar, termenul limită al perioadei de aplicații este în jurul datei de 15 iulie pentru anul academic care începe la 1 octombrie și în jurul datei de 15 ianuarie pentru semestrul care începe la 1 aprilie.  

Dat fiind faptul că am aplicat pentru semestrul de iarnă, eu mi-am început studiile din 12 octombrie. 

Ajunsă în Germania, într-o țară în care oamenii vorbesc o limbă total necunoscută pentru mine, eram conștientă că o să am multe provocări de la bunul început. 

O să fiu sinceră și o să vă spun că nu este ușoară adaptarea atunci când ai la bază doar cunoașterea limbii engleze și nu ai nici un cunoscut care să te îndrume cât de puțin într-o lume birocratică. 

Din alt punct de vedere, din primele zile am întâlnit oameni cu  care eram în aceeși corabie, oameni la fel veniți pentru prima dată în această țară și cu același număr de responsabilități, dar care mi-au rămas alături până în ziua de azi. 

Așteptam foarte mult să ajung în Germania, să-mi încep studiile, și să le iau pe toate de la capăt, dar în același timp mă străduiam să nu-mi fac prea multe așteptări. 

Multe au fost învățate din greșeli și experiențe mai puțin plăcute, din acest motiv vă sugerez să vă informați cât mai bine înainte de a face vreo alegere. 

După un an, pot spune că am făcut o alegere potrivită venind în Germania. Aici am cunoscut o cultură nouă și am întâlnit oameni cu suflet frumos. Această țară iți oferă multe posibilități și condiții pentru dezvoltare și creștere continuă. 

Câți din voi vă gandiți dacă o să întâliniți moldoveni în aceeași universitate/ același oraș, în caz că aveți intenția de a aplica peste hotare?! 

Eu mă consider o norocoasă, fiindcă din primele zile am avut plăcerea de a cunoaște studenții moldoveni de aici. 

De-a lungul timpului noi am aflat multă informație utilă unul de la celălalt, ne-am ajutat și susținut când aveam nevoie. 

Așa și a luat naștere “ASRMG” – Asociația Studenților din Republica Moldova în Germania. 

ASRMG are drept scop promovarea culturii moldovenești în Germania și ajutorul elevilor din Republica Moldova ce doresc să se înmatriculeze la o universitate germană. 

Urmărind pagina noastră de Instagram sau Facebook puteți găsi multă informație utilă divizată în câteva departamente: Infoteca, Entertaiment și “Bine de știut”. 

Scriu acest articol cu recunoștință pentru Oamenii care m-au susținut și mi-au fost alături atât fizic, cât și moral în decursul acestei schimbări. 

Aș scrie o carte întreagă despre EA, cea care a crezut în mine atunci când eu nu eram în stare să-mi apreciez potențialul, cea care mi-a dat cele mai valoroase sfaturi, cea care a bătut la ușile care erau închise și cea care a depus cel mai mare efort pentru mine – sora mea.  

Țară nouă, instituție nouă, limbă nouă, colegi noi, prieteni noi, și o casă nouă. 

Toate acestea și le propun majoritatea absolvenților care își doresc un viitor cât mai prosper, chiar dacă își lasă în spate familia și țara în care au crescut. 

Cred că destul de des ați auzit proverbul: “Cine ştie carte, ajunge departe.”, însă cât de departe puteți ajunge nu este determinat de acele zeci, sute, sau poate mii de kilometri care vă despart de casă.  

Dragi absolvenți, vă îndemn ca doar voi să faceți alegerea finală. Puteți asculta sugestiile, părerile și experiențele diferitor oameni, însă acest pas este unul cu adevărat important din viața voastră. 

Nu lăsați pe nimeni să vă inducă certitudinea lor asupra personalității voastre. Acesta este momentul în care doar voi știți ce este mai bine pentru viitorul vostru.  

Tuturor absolvenților le doresc mult succes, răbdare și curaj pentru un nou început.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.