Sărbătoarea Crăciunului este o invitaţie pentru toţi creştinii să uite de lucrurile materiale şi să se apropie de cele spirituale. Este perioada în care trebuie să fim mai buni, iertători, să fim mesageri ai păcii şi să-i ajutăm pe cei aflaţi în nevoie.
Declaraţiile au fost făcute de Episcopul de Orhei, Vicarul Mitropoliei Moldovei şi stareţul Mănăstirii Curchi Siluan, în cadrul unui interviu oferit reporterului Prime, Mihaela Blanaru. Înaltul Ierarh susţine că trebuie să împărţim bucuria Naşterii Domnului cu cei mai trişti ca noi, cu bătrânii neajutoraţi şi copiii rămaşi orfani.
Mihaela Blanaru, reporter PRIME TV: Preasfinția voastră, enoriașii din Moldova și cei din întreaga lume marchează acum naşterea Mântuitorului. Este perioada în care fiecare dintre noi își îndreaptă gândurile spre pace și linişte sufletească. Tradițional, aici, la Mănăstirea Curchi a fost oficiată slujba de Crăciun. Prin ce este deosebită această slujbă?
PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei: Sensul sărbătorii este bucuria între oameni, pace pe pământ şi între oameni bună înţelegere, pentru că trăim într-o lume învăluită de ură, de neînțelegere. Iertarea, pacea – mesajul transmis de îngeri în Betleem, la peştera din Betleem în momentul naşterii Mântuitorului este mai actual ca oricând. Ne dorim tare mult ca sărbătoarea naşterii Mântuitorului să se facă pentru fiecare dintre noi o sărbătoare a păcii, a bucuriei şi a împăcării. Sfânta liturghie care este sensul trăirii noastre creştine, este cea care ne adună şi care ne uneşte.
Noi, de fapt, vorbim despre un eveniment cu adevărat istoric pentru întreaga suflare creștinească. Se spune că Isus Hristos a adus cu el lumina și a îndepărtat întunericul. Cum este percepută această sărbătoare de enoriașii din ziua de azi?
E un pic mai dificil să ne referim la percepţia sărbătorii de către cei de astăzi. Omul contemporan uneori se lasă alunecat şi ispitit de tot ce înseamnă materie şi material, dar în pofida acestor provocări omul contemporan ştie că fără Dumnezeu nu putem realiza nimic. O mulţime de oameni din diferite colţuri ale ţării şi din afara hotarelor ei au preferat să se reculeagă aici în bătrânii şi frumoşii codri ai Orheiului şi să serbeze Crăciunul aşa cum serbăm noi moldovenii cu străbunul şi frumosul nostru colind, care este un mesaj şi o chemare spre pace şi împăcare.
Că tot aţi pomenit de colind. Crăciunul este frumos și prin tradițiile moldovenești, şi aici desigur vorbim despre colind. Totuși, din păcate, tot mai puțini colindători. De ce credeţi că se întâmplă asta?
Valorile de fapt se nasc în biserica cea mică, în familie. De naşterea mântuitorului, în calitatea noastră de Ierarh al bisericii noastre ortodoxe din Moldova am lansat o invitaţie către toate familiile noastre creştine să acordăm mai multă atenţie laturii noastre spirituale. Şi fie ca această invitaţie să fie actuală pentru fiecare dintre noi. Dacă nu în celelalte zile, poate în aceste zile de Crăciun.
Cum ar trebui să se comporte un creştin adevărat în această perioadă? Sunt anumite reguli?
Un creştin adevărat trebuie să se comporte ca atare pentru că un om care poartă numele de creştin şi care este chemat să se asemene întru toate modelului de trăire a Domnului şi Mântuitorului trebuie să fim buni, iertători, înţelegători şi să fim mesagerii păcii şi ai înţelegerii. Putem împărţi această bucurie a sărbătorii cu cei mai trişti ca noi, cu oameni rămaşi singuri, cu bătrâni care nu au cine să-i întindă o mână de ajutor, cu copii rămaşi orfani de părinţi. Sărbătoarea Crăciunului ne oferă acest prilej.
Acum vreau să vorbim puţin și despre Mănăstirea Curchi, care este unul din cele mai importante monumente ale arhitecturii. Știm că teritoriul mănăstirii necesita a fi restaurat și s-a reușit deja acest lucru. Mai exact ce s-a făcut şi cum a fost posibil aceste lucru?
Cu eforturi conjugate s-a reuşit parţial reedificarea mănăstirii, de fapt partea centrală, cele două biserici de căpetenie, principalele clădiri au fost refăcute. Astfel orice moldovean, dar şi cei din afară venind la Curchi pot gusta din bucuria regăsirii lor în tot ce înseamnă spiritual. Discutând cu pelerinii care vin aici exclamă de parcă eşti în rai, când vii la Curchi de parcă timpul s-a oprit în loc.
A fost nevoie de oameni cu dragoste de tot ce înseamnă sfânt, de tot ce înseamnă ţară, de tot ce înseamnă biserică şi ortodoxia noastră. Am putea aduce mai multe nume notorii din ţara noastră, aici mărefer la domnul Vlad Plahotniuc. Şi dacă îmi îngăduiţi să vorbesc anume despre omul Vlad Plahotniuc, dar nu despre politicianul sau preşedintele de partid. Domnia sa, atunci în 2006 s-a implicat primordial în tot ce înseamnă lucrări de restaurare şi refacere a complexului monastic. De atunci până astăzi, în pofida multor provocări în care a fost implicat domnia sa am fost periodic sprijiniți. Mulțumiri şi recunoştinţă vreau să adresez domniei sale domnului Vlad Plahotniuc.
Este un loc aparte, un loc recules de oameni chiar dacă Mănăstirea Curchi este din cele ami vizitate mănăstiri din ţara noastră. Aici zi de zi, dimineaţa devreme şi seara târziu se lucrează rugăciunea pentru ţară, pentru biserica noastră, pentru oamenii acestei ţări, pentru conducerea ţării. Şi atunci când toţi stau liniştiţi şi se odihnesc aici la Mănăstirea Curchi se lucrează rugăciunea neîntreruptă.
0 Comment