În cea de-a doua zi a Forumului Economic s-a discutat despre mobilitatea urbană și transportul sustenabil

Mobilitatea urbană este unul dintre subiectele discutate la Forumul Economic Chișinău, în cea de-a doua zi.

Potrivit primarului general Ion Ceban, echipa de implementare și partenerii Proiectului UE „MOVE IT like Lublin” – inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău au prezentat acest proiect important pentru municipalitate.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat în baza unui parteneriat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia.

„Proiectul oferă sprijinul necesar pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Acesta prevede îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; sporirea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin soluții și tehnologii inovatoare durabile. Până în prezent au fost realizate mai multe activităţi, printre care: cercetarea legislației transportului public la nivel municipal și național, realizarea raportului de progres privind implementarea prevederilor acordului de Asociere UE-Moldova în sectorul transportului public, elaborarea studiului privind cele mai bune practici de prevenire a COVID-19 în transportul public și implementarea măsurilor recomandate, organizarea mai multor activităţi tematice în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, realizarea instruirilor pentru reprezentanții din cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație, instalarea echipamentelor bactericide în transportul public etc.

În proces de implementare se află Planul de mobilitate urbană durabilă, document ce va fi elaborat în decurs de 2 ani de către compania CIVITTA Strategy & Consulting S.A. și reprezintă un document strategic pentru municipiul Chișinău.
Scopul final al PMUD este de a promova o dezvoltare inteligentă a infrastructurii municipiului, prin care acesta să răspundă nevoilor de bază ale tuturor cetățenilor în ceea ce privește mobilitatea, transformându-l ulterior într-un oraș mai accesibil, mai incluziv și mai eficient. De asemenea, în proces de implementare se află crearea Centrului modern de Monitorizare a Traficului”, a punctat Ceban.

Edilul spune că se bucură că municipalitatea poate să preia prelua din practicile europene și din experiența celor din Lublin, Polonia.

Proiectul este unul important pentru municipalitate și susține modernizarea sistemului de transport public din capitală.

Share this Post!

Post by News Pro

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.