În capitală au loc lucrări de reabilitare și întreținere a infrastructurii rutiere

Pe mai multe străzi din capitală au loc lucrări de reabilitare și întreținere a infrastructurii rutiere.

Potrivit primarului general Ion Ceban, actualmente sunt realizate zeci de proiecte cum ar fi: asfaltarea carosabilului și acceselor pe str. Teilor, cu participarea preturii Botanica, care și-a asumat lucrările pe partea pietonală și a parcărilor.  Anterior, pe această stradă au fost finalizate lucrările de modernizare a iluminatului public.

„Pe str. Cernăuți (accesul către stația de pompieri) au fost instalate borduri, amenajat pietriș și așternut stratul de egalizare. Pe bd. Cuza Vodă au fost realizate lucrări multiple (frezare, săpături, instalarea bordurilor, instalarea fântânilor, amenajarea pietrișului). Pe șos. Hîncești – str. Sihastrului a fost frezat asfaltul uzat, amenajat pietriș și așternut stratul de egalizare.

Pe str. V. Lupu 55 s-a lucrat activ la supralărgirea accesului către blocuri de locuit. Lucrări de frezare a asfaltului degradat au fost realizate pe străzile: Drumul Schinoasei, P. Zadnipru, Alba Iulia, Mușatinilor, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Petricani, Bariera Sculeni. Pe str. I. Creangă din capitală au fost aplicați 1150 m2 de marcaj rutier, totodată, fiind instalate și 68 indicatoare rutiere.

Pe str. I. Creangă din comuna Țînțăreni au fost amenajate de 70 tone de pietriș, iar pe str. V. Alecsandri a fost amenajat pietriș și pavaj”, a declarat Ceban.

Primarul afirmă că pe parcursul săptămânii trecute au continuat lucrările de reparație a curților, în cadrul proiectului municipal „Curți de blocuri confortabile”.

Până la etapa actuală s-a reușit finalizarea lucrărilor la 22 de curți: 7 în sectorul Botanica, 6 la Ciocana, 6 în sectorul Centru, 2 la Rîșcani şi 1 la Buiucani.

La alte 10 curți lucrările sunt în proces.

„Se lucrează la reabilitare acceselor și trotuarelor. Pe str. N. Milescu Spataru 23 se lărgește accesul și sunt schimbate bordurile. Accesele au început a fi reparate și pe bd. Moscova 12/1, dar și în perimetrul străzilor Florilor 18/2 – M. Costin 11/4, din zona a 4 instituții educaționale: Grădinițele nr. 105, 108, 150 și Liceul Nicolae Milescu Spătaru.

Aici se examinează și posibilitatea amenajării unui trotuar. Pe str. A. Russo 18/1 se repară trotuarele și accesul și se construiește platforma pentru tomberoanele de gunoi. La fel, pe str. A. Russo, tronsonul N. Dimo – M. Sadoveanu, au început lucrările de decapare pentru reparația trotuarului din dreapta carosabilului, iar pe str. Maria Drăgan se reabilitează trotuarele pe tronsoanele cele mai avariate.   Lucrări de reparație și curățare a canalizării pluviale au fost executate pe următoarele străzi: N. Dimo, Alba Iulia, Uzinelor, Petricani, Calea Orheiului, Ismail, P. Halippa, Cuza Vodă, șos. Muncești, M. Viteazul, Otovasca”, a precizat primarul. 

Ceban spune că în paralel, s-a lucrat şi la reparația și modernizarea iluminatului public pe bd. Renașterii Naționale. Şi pe bd. Cuza Vodă au fost schimbate 40 de corpuri de iluminat, iar restul lucrărilor pe aceasta stradă vor fi finalizate săptămâna curentă.

Se lucrează în prezent la pozarea cablului și pregătirea amenajării pilonilor pe str. Piața Dimitrie Cantemir, în zona uzinei „Topaz”. În localitățile Bubuieci, Grătiești, Stăuceni și Trușeni, la fel au fost schimbate sau reparate mai multe corpuri de iluminat. În intersecția străzilor I. Pelivan și Alba Iulia a fost reparat și modernizat semaforul, prin schimbarea elementelor de iluminat.

 „Săptămâna curentă vor continua lucrările pe str. Cernăuți, unde se va aplica stratul de egalizare. De asemenea, urmează a fi finalizată asfaltarea pe str. Teilor. Totodată, va fi amenajat accesul către Centrul de Tineret din sectorul Ciocana și se va lucra și la supralărgirea accesului de pe str. V. Lupu. În comuna Țînțăreni la fel vor continua lucrările pe străzile I. Creangă și V. Alecsandri.

Iar pe str. Grădina Botanică vor fi zugrăvite parapetele la pasajele pietonale.

Tot în această săptămâna va continua aplicarea marcajului rutier de delimitare a benzilor dedicate transportului public pe coridorul str. Alba Iulia – str. I. Creangă – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str.Ciuflea – Viaduct –  bd. Dacia.

Lucrări de reabilitare a trotuarelor vor demara în aceste zile pe str. Kiev, tronsonul A. Russo – T. Vladimirescu, pe ambele sensuri.  De asemenea, va fi supus reparației trotuarul din str. M. Sadoveanu, tronsonul G. Latină – Alecu Russo. Alte zeci de proiecte sunt executate de preturile de sector și primăriile din suburbii”, a conchis edilul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.