Igor Dodon: Trebuie să revenim în regim de urgență la dublarea salariilor în sistemul medical ca să motivăm medicii să nu plece din sistem

Președintele Igor Dodon susține că decizia de a ridica treptat restricțiile impuse în carantină este una corectă. Șeful statului a explicat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că dacă toate interdicțiile se scoteau într-o zi, sistemul de sănătate putea intra în incapacitate de a acorda ajutorul medical necesar.

Potrivit președintelui, în spitalele din Moldova pot fi internați până la 4500-5000 de persoane infectate cu COVID-19. Astfel, dacă toate restricțiile erau să fie ridicate la 15 mai, atunci în fiecare zi aveau să fie înregistrate câte 300-400 de cazuri de infectări.

”Și se umpleau spitalele în trei zile. De aceea, decizia de a scoate restricțiile treptat a fost corectă. Trebuie să revenim în regim de urgență la dublarea salariilor în sistemul medical ca să motivăm medicii să nu plece din sistem. Trebuie să investim și în aparatajul medical”, a spus președintele.

Șeful statului a mai adăugat că medicii, epidemiologii, reprezentanții OMS sunt categorici și rezervați în scoaterea tuturor restricțiilor, chiar dacă din punct de vedere economic și social acest lucru ar fi benefic.

”Cunosc specificul activităților economice și mi-aș dori ca aceste restricții să fie scoase cât mai repede. De aceea, am propus ca restricțiile să fie ridicate treptat”, a declarat președintele.

La ora actuală, în Moldova sunt înregistrate 3165 de cazuri active. În total, au fost tratate 4278 de persoane.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.