Guvernul va elabora măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a avizat inițiativa PSRM ce prevede anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară era pusă pe umerii cetățenilor.  Legea votată în 2016 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Potrivit socialiștilor, prin abrogarea acestei legi se propune eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat.

”Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat”, a declarat deputatul PSRM, Petru Burduja. 

Conform inițiativei PSRM, Guvernul va elabora măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială”  și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Proiectul de lege a fost susținut de majoritatea membrilor Comisiei economie, buget și finanțe, urmând să fie supus dezbaterilor în plen.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.