Guvernul refuză să majoreze fondul de compensare a accizei la motorină pentru agricultori

Guvernul nu susține inițiativa deputaților PSRM care prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei pentru restituirea accizului la motorină pentru producătorii agricoli.

În avizul negativ al Executivului se menționează că, proiectul implică majorarea cheltuielilor bugetului de stat cu 447 de milioane de lei, respectiv a deficitului, nefiind indicată sursa de finanțare. Guvernul reiterează că a inclus mijloacele necesare pentru compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli, în sumă de 200 de milioane de lei, în proiectul de rectificare a bugetului.
Potrivit autorilor inițiativei legislative, prețul la motorină s-a dublat în ultima jumătate de an. Totodată, conform datelor BNS, media anuală a suprafețelor însămânțate cu culturi agricole se menține în jur de 1,5 milioane de hectare, iar consumul de motorină pentru ciclu întreg de producție se ridică la 100 litru/ha. Astfel, consumul anual de motorină în sectorul agricol este peste 150 de mii de tone de motorină, fără a lua în calcul și suprafețele de vii și livezi.
” La moment acciza pentru 1 tonă de motorină este de 2980 lei, ce ar însemna că doar prin plata accizei la motorină agricultura varsă în buget peste 447,0 milioane lei”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Socialiștii atrag atenția și asupra faptului că majorarea prețului la motorină duce inevitabil și la scumpiri în lanț atât a materiei prime agricole și a produselor prelucrate. Potrivit deputaților PSRM, scutirea producătorilor agricoli de plata accizei pentru motorina utilizată în procesul de producție agricol este doar una din soluțiile propuse care ar permite salvarea sectorului agricol de colaps.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.