Greceanîi: Parlamentele joacă un rol foarte important în identificarea și eliminarea barierelor care stau în calea discriminării față de femei

Autoritățile de la Chișinău își propun să elimine discriminarea femeilor la nivelul cadrului legislativ, deoarece sunt conștiente de faptul că egalitatea de gen poate accelera mult creșterea social-economică a țării. Declarația se conține într-un mesaj rostit de speakerul Zinaida Greceanîi, la Summitul femeilor Președinți de Parlament din țările membre ale Uniunii Interparlamentare. 

“Republica Moldova a aprobat trei strategii în acest domeniu: Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pentru anii 2017-2021, Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie pentru anii 2018-2023, Strategia națională de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018-2023. Sunt efectuate măsuri de monitorizare a politicilor promovate, a fost elaborat sistemul de evaluare statistică, inclusiv în baza factorului gender”, a declarat Zinaida Greceanîi.

În opinia Zinaidei Greceanîi, Parlamentele joacă un rol foarte important în identificarea și eliminarea barierelor care stau în calea consolidării oportunităților economice pentru femei și a discriminării față de femei. Totodată, președintele Parlamentului consideră că obiectivul excluderii inegalității între femei și bărbați a devenit deosebit de actual în condițiile crizei legate de COVID-19.

“Autoritățile statului au elaborat și au prezentat instituțiilor educaționale apte scenarii de desfășurare a procesului de învățământ și educație în noul an de studii, încât să nu fie afectați copiii și tinerii, dar și părinții. În 2016, în Republica Moldova a fost instituit concediul de paternitate, fiind modificat Codul Muncii. Astfel, tatăl copilului nou-născut are dreptul la concediu de îngrijire a copilului pe un termen de 14 zile calendaristice și la indemnizația de paternitate. Consider că bărbații trebuie să profite mai activ de această oportunitate existentă  în legislație”, a mai spus Zinaida Greceanîi.

Summit-ul femeilor speakeri este organizat de UIP în colaborare cu Parlamentul Austriei și Organizația Națiunilor Unite și se desfășoară pe 17-18 august în regim de teleconferință. Forul precedă Cea de-a 5-a conferință mondială a Președinților de Parlament, care va avea loc pe 19-20 august curent.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.