Fostul ministru al Sănătății, acuzată de iresponsabilitate. Chicu: Ruxanda Glavan răspândește informații false despre laboratoarele ANSP

Premierul Ion Chicu a acuzat-o pe fostul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan, actualul deputat Pro Moldova, de iresponsabilitate atunci când face afirmații despre faptul că laboratoarele Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP) ar efectua ilegal testele COVID-19.

Chicu a rugat-o, în cadrul ședinței Guvernului, pe ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, să vină cu precizările de rigoare.

”Un fost ministru e foarte vocal în ultimele zile, mai ales de când are partid. Cu ce informații speculează iresponsabila despre activitatea ”ilegală” a 11 laboratoare ANSP. Doamnă ministru, în ce măsură este adevărat acest lucru?”, a întrebat Chicu.

Potrivit ministrului, în prezent, nu există niciun laborator în lume care să fie acreditat pentru testarea la COVID-19. Dumbrăveanu a explicat că, în urma reformei implementată de predecesorii săi, acreditarea laboratoarelor ANSP ar trebui să fie făcută de o structură din cadrul ANSP, situație care generează un conflict de interese.

”Laboratoarele ANSP funcționează legal. Acreditarea națională trebuie să fie realizată de Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate, care, în contextul reformei organelor de control realizată anterior, a fost inclus în componența ANSP și există conflict de interese acum ca ANSP să se acrediteze pe sine însuși”, a spus ministrul.

Dumbrăveanu a declarat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de lege care să înlăture aceste lacune.  Documentul va fi prezentat în scurt timp Parlamentului. Totodată, laboratoarele ANSP urmează să primească și concluziile OMS făcute în baza evaluărilor realizate de la începutul pandemiei.

Premierul a adăugat că sistemul de sănătate din țară a fost distrus de foștii miniștri, care acum preferă să arunce în spațiul public speculații legate de acțiunile autorităților în combaterea pandemiei.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.