Fost consilier al lui Băsescu: Dezintegrarea statală a Republicii Moldova, federalizarea sau con-federalizarea sunt amenințări directe la adresa securității naționaleale României

Suveranitatea recunoscută a Republicii Moldova nu permite statelor serioase să îmbrățișeze poziții partizane în legătură cu conflictul politic și constituțional. De această părere este fostul consilier al ex-președintelui român Traian Băsescu, Iulian Chifu, într-un editorial publicat de Evenimentul Zilei, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

«Nu comunitatea internațională stabilește dacă hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate sau sunt viciate de influențe externe. (Altfel, jurisprudența spune că aceste hotărâri nu pot fi contestate – vezi problemele cu Hotărârile Curții Constituționale și din România). Nici comunitatea internațională nu decide să recunoască un guvern sau altul. Responsabilitatea revine la Chișinău, tuturor partidelor politice, în format inclusiv!», scrie Iulian Chifu.

Analistul politic mai spune că preluarea puterii de către Rusia, în Republica Moldova, este o amenințare directă la adresa securității naționale ale României și ale Republicii Moldova.

«Există condiții implicite, dar exprimate de nenumărate ori în discuțiile cu toți factorii de decizie de la Chișinău. Este vorba despre amenințările la adresa securității naționaleale României și ale Republicii Moldova, așa cum sunt percepute la București. Care vin din dezintegrarea statală a Republicii Moldova, federalizarea sau con-federalizarea de drept sau de fapt. Apoi este vorba despre preluarea de către Federația Rusă, prin factorii de influență sau politici susținuți, pro-ruși, expliciți și ostentativi – PSRM și Igor Dodon – a controlului instrumentelor de securitate ale Republicii Moldova – Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, SIS, Ministerul de Interne. Exact punctele solicitate de Moscova pentru a face pactul cu oricare dintre actorii politici. Iar aici România împărtășește preocupările cu Ucraina, dar și cu UE, NATO Statele Unit, că le afirmă explicit sau implicit», conchide Iulian Chifu.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.